NaslovnaSavjetiPreporuka DENTAL SERVISA BiH za ponašanje u slučajevima kada se mora zaustaviti...

Preporuka DENTAL SERVISA BiH za ponašanje u slučajevima kada se mora zaustaviti posao u ordinacijama

- Advertisement -

Pandemija koronavirusa je zaustavila cijelu Evropu, pa i svijet. Malo je zemalja koje još uvijek odolijevaju virusu. Praktično sve ordinacije u regionu su zatvorene, samo rade pojedine u Srbiji i Hrvatskoj, kao i u Crnoj Gori (one koje imaju ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje)

Dental Servis BiH, distributer stomatološke opreme i materijala, objavio je niz preporuka za ponašanje u slučajevima kada su stomatolozi primorani, kao sada, da zaustave posao u ordinacijama.

Foto: Facebook.com/Dental Servis BiH

VODA
Redovan rad podrazumijeva da naše stomatološke stolice koriste vodu svaki dan. Time je protok kontinuiran i time smo na sigurnoj strani ukoliko posmatramo razvoj bakterija i drugih organizama unutar sistema na stomatološkoj stolici.

Ukoliko je situacija da vodu ne koristimo, biće potrebno bar jednom u 72 sata izvršiti osvježavanje sistema na način da aktiviramo stolicu propustimo više puta vodu na fontani i propustimo više puta vodu na čaši.

Svaki instrument je potrebno isprati na način da ga aktiviramo nanesemo nad fontanu i držimo aktivnim minimalno tri minuta.

To bi na kraju značilo da, aktiviran puster sa vazduhom i vodom držimo aktivnim tri minuta sa vodom i vazduhom.

Turbinsko crijevo je potrebno da na sebi ima adapter i instrument i da, takođe, bude aktivno tri minuta iznad fontane. Isto važi i za crijeva mikromotora i skidača kamenca.

Foto: dentalclinicexpert.com

Ono što je možda bolja varijanta je uzeti svaki instrument posebno i sa špricom napunjenom alkoholom isprati linije vode i vazduhom alkoholom pa ih ne držati na stolici već ih sremiti i odložiti mimo stolice, a ovo ispiranje raditi bez instrumenta.

Takođe je potrebno isprati i adaptere i isprati skidač kamenca sa alkoholom. Alkohol će u linijama vode izvršiti dezinfekciju i uništiti i zaustaviti razvoj bakterija i mikroorganizama.

Ukoliko ovo uradite na stolici moraćete ispirati samo crijeva što je puno lakše i sigurnije.

Klinike koje posjeduju sisteme reverzibilne osmoze instalirane na svim stolicama proces ispiranja trebaju da radie svakih pet ili šest dana.

Ne zaboraviti da bi vaša stomatološka stolica ispravno radila kompresor mora biti upaljen u momentima kada budete ovo radili.

Foto: treelightstudios.com

VAZDUH
Budući da smo već određeno vrijeme zaustavili rad za održavanje vazdušnih linija, biće potrebno sljedeće:
Ustanove koje imaju kompresor vazduha bez adekvatnog sušača na istom:
Potrebno je na samom kompresoru zavrnuti ventil koji vodi prema ostatku instalacije u ordinaciji. (Glavni ventil vazduha)

Ugasiti kompresor iz napajanja. Potom ispustiti zrak u potpunosti iz kompresorske posude čime smo izvršili prvo pražnjenje i otklonili da se ustajali vazduh širi prema opremi.

Najbolji način za ovo je da na sigurnosnom ventilu koji se nalazi na samom kompresoru otpusti vijak i time isprazni boca. Isti vijak nakon ovoga treba zatvoriti i upaliti kompresor.

Sačekati da se kompresor zaustavi, tačnije napuni dovoljan pritisak za rad i isključiti ga sa napajanja.

Potom sa donje strane boce obično na sredini iste (zavisno o modelima boce i proizvođaču) nalazi se ventil za ispuštanje kondezata, inače redovno ispuštate svaka dva dana kondezat na istom, potrebno ga je otvoriti

Foto: walkthru360.com

(PAŽNJA! ne otvarti isti naglo postepeno ga otpuštati jer postoji mogućnost da nečistoće prskaju unaokolo i zaprljaju prostor, postaviti malu posudu ispod ventila u koju će se prazniti zaostala voda, dobro je imati i jednu krpu ili papir ukoliko voda bude curila!) i držati otvorenim sve dok se na istome pojavljuje voda iz boce.

Tokom ovog procesa bilo bi poželjno pomjeriti na strane kompresor ili ga zaljuljati jer na nekim modelima postoje pregrade koje ne dozvoljavaju lak prolazak vode, ljuljanjem će voda ipak naći put do ventila.

Kada konačno više ne bude vazduha u boci ventil možete u potpunosti odvrnuti ili ga odvrnuti do krajnje tačke i pokrenuti kompresor tačnije upaliti ga.

Kroz ventil će sada izlaziti vazduh koji kompresor trenutno ubacuje tačnije boca će biti punjena svježim vazduhom.

Foto: healthtourismhungary.com

Ostavite kompresor upaljenim pet minuta kontinuirano će raditi. Nakon ovoga ostavite odvrnut ventil i ugasite kompresor.

Proces koji smo opisali će ostatak vlage izduvati iz boce i ostaviti je u stanju sa minumom vlage, odvrnut ventil daje nam mogućnost da vazduh napusti bocu i da se unutrašnjost osuši.

Na ovaj način smo bocu kompresora ostavili bez vazduha i usporili taloženje bakterija i prljavština u istom.

Nakon ovoga postupka potrebno je polako odvrnuti ventil koji se nalazi na ostatku instalacije time će se vazduh koji je ostao u sistemu prema stomatološkoj opremi isprazniti i instalacija će ostati rastlačena.

Svi ovi postupci su potrebni samo na kompresorskim jedinicama koje NEMAJU SUŠAČ VAZDUHA, i ovime uviđamo koliko je naša oprema izložena vlazi koja se taloži u toku procesa tlačenja vazuha i nus produkt je istoga.

Zbog toga je važno da se ovaj postupak uradi detaljno.

Foto: jan-pro.com

Kompresorske jedinice sa sušečem vazduha:
Potrebno će biti kompresor isključiti iz napajanja, ispustiti vazuh iz boce na način da sigurnosni ventil odvrnete i pustite da vazduh napusti bocu.

Posudu koju ovi kompresori imaju sa strane i koju inače praznite svakih par dana ispraznite izlijevanjem vode.

Modeli koji nemaju posude imaju aktivno sušenje pa boca ne postoji i nije je potrebno prazniti. Isključite kompresor sa napajanja.

Za sve savjete ili zahtjeve možete nas kontaktirati putem e-mail: info@dentalservis.ba ili telefonom +387 61 136 405.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -