NaslovnaIntervjuPreporučuje se da pranje zuba traje tri minuta, ali jako bitna stvar...

Preporučuje se da pranje zuba traje tri minuta, ali jako bitna stvar je i tehnika pranja

- Advertisement -

Higijena usta i zuba predstavlja jednu od najznačajnijih mjera za očuvanje oralnog zdravlja. Zdravi zubi nam, pored estetike, omogućavaju i pravilnu ishranu kao i pravilan govor.

Pravilna higijena zuba podrazumijeva svakodnevnu njegu, odnosno pranje uz upotrebu paste, četkice i konca. Najvažnija uloga higijene jeste prevencija nastanka karijesa ili oboljenja desni.

dr Uroš Jakšić (Foto: Facebook/Bludent ordinacija)

Navike održavanja i pranja zuba počinju još od detinjstva. Zato je važno naučiti dijete pravilnom pranju zuba čim postane svjesno.

“Sve stomatološke intervencije ne moraju biti traumatične za djecu. Kroz smijeh, igru i zabavu možemo sve to da odradimo i da djeca budu srećna. Trudimo se da djeca ne budu uplašena. Pored svekodnevne edukacije koje obavljamo sa roditeljima, savjetujemo da prvi preventivni pregledi budu već sa nicanjem prvog zubića, a to je neki šesti mjesec života, gdje djecu upoznajemo sa svim stomatološkim instrumentima. Ti pregledi bi trebalo da se rade svaka tri mjeseca, dok kako godine teku, pregledi mogu biti na šest mjeseci, a i kod starije populacije preporučujem da pregledi budu svakih šest mjeseci“, rekao je dr Uroš Jakšić u emiji „Praktična žena“.

Koliko dugo treba da peremo zube i da li treba da peremo samo ujutro i uveče?

dr Uroš Jakšić (Foto: Facebook/Bludent ordinacija)

“Preporučuje se da pranje zuba bude neka tri minuta, ali jako bitna stvar je tehnika pranja zuba. Bitna stvar je količina fluora u pasti za zube i treba naglasiti da kod djece do dvije godine, količina fluora jeste 500 ppm-a, a kako djeca rastu, sa nekom šestom godinom, to se povećava na 1000 ppm, dok kod odraslih jeste 1450 ppm. Djeca od šeste godine mogu da koriste pastu za zube za odrasle. Sa nicanjem stalnih zuba, preporučuje se da pasta za zube bude za odrasl”.

Koliko je potrebno paste da se stavi na četkicu?
„Potrebno je da se stavi pasta veličine zrna graška. To je optimalna količina paste koja se aplikuje, više od toga nema potrebe. Čuli smo više puta u narodu da se zubi peru kiša pada, trava raste. To je taj pokret koji mi trebamo izvoditi, s tim što četkica treba da bude pod uglom od 45 stepeni.

Najbolje je zube prati ujutro i uveče, a oni koji su to u mogućnosti i poslije jela. Često dobijam i pitanje da li djeca trebaju da uzimaju slatkiše. Ugljeni hidrati kako kod starijih, tako i kod djece su nekako neizbježni.

Foto: northgatedental.com

Preporučujem da djeca pola sata poslije jela mogu da uzmu parče torte ili čokolade, ali je jako bitno da to ne bude izdijeljen na nekih pet obroka. Tako se zadržava veća količina svih tih slatkiša i onda nastaju problemi sa zubima“.

Osim paste i četkice za zube, koja još sredstva možemo koristiti u održavanju oralne higijene?
„Pored osnovnih stvari za održavanje oralne higijene, četkice za zube i paste, preporučujemo i dodatna, a to su takozvane interdentalne četkice, a može se koristi i konac za zube i nešto novije generacije, a to se zove Voterpik (Waterpik), koji na prirodan način uklanja, pod pritiskom vode uklanja sve naslage u predjelu zuba. Vrlo je važno da peremo zube ujutrto i uveče“, zaključio je dr Jakšić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -