fbpx
NaslovnaSavjetiPreosjetljivost zuba – kako se tretira?

Preosjetljivost zuba – kako se tretira?

- Advertisement -

Preosjetljivost zuba je patološko stanje kod kojeg je eksponirani dentin vitalnog zuba osjetljiv na određene nadražaje. Obično se javlja prilikom konzumiranja toplog i hladnog jela ili pića, kao i slatkih i kiselih namirnica.

Mada ga mogu izazvati i mehanički nadražaji, naročito dodir ili trljanje četkicom. Problem se manifestuje kao neugodna ili oštra, momentalna bol koja može da zahvati jedan ili više zuba, pa čak i sve zube u nizu. Pri čemu nije riječ o pokvarenim zubima, niti frakturiranim, već na prvi pogled potpuno zdravim zubima. Hipersenzitivni dentin, kako se još naziva, je česta pojava.

Prema podacima ADA (American Dental Asociation) svaka treća odrasla osoba u svijetu se susreće sa ovim problemom. Ranijih godina se smatralo oboljenjem poznih godina. Nažalost, nova istraživanja pokazuju da sve više pogađa mlađe generacije. Imajući ovo u vidu, otkrivamo vam uzroke preosjetljivosti zuba.

Dva vida preosjetljivosti zuba
U zavisnosti od mjesta gde se javlja preosjetljivosti zuba može biti dentalna i pulpalna. Dentalna preosjetljivost zuba nastaje u slučaju ogoljenosti središnjeg sloja zuba – dentina.

Ovaj sloj zuba je ispunjen mnogobrojnim kanalićima u kojima se nalaze ogranci nervnih završetaka iz zubne pulpe, pa kada se gleđ ošteti ili desni povuku spoljašnji nadražaji lako dopiru do nervnih završetaka, dovodeći do bola. Pulpalna preosjetljivosti zuba pogađa samu unutrašnjost zuba, odnosno pulpu. Javlja se isključivo na jednom zubu, dok se dentalna preosjetljivost može javiti i na više zuba odjednom.

Zašto se javlja preosjetljivost zuba?
Loša oralna higijena je uzrok brojnih stomatoloških problema, uključujući i preosjetljivost zuba. Nepravilna tehnika pranja zuba, posebno grubo četkanje, kao i upotreba tvrdih četkica za zube može da ošteti gleđ zuba, te on postaje izloženiji spoljašnjim uticajima.

Povlačenje desni, koje je simptom ozbiljnog oboljenja potpornog aparata zuba, dovodi do izlaganja vrata zuba tako da se javlja karakteristična bol za preosjetljivost. Jedan od čestih pokretača jeste bruksizam. Naime, prilikom nesvjesnog škripanja, zubi trpe i do dva puta veću silu nego u toku žvakanja, što za posljedicu može imati pojavu pukotina u gleđi. Samim tim i pojačanu preosjetljivost zuba.

Nestručno izbjeljivanje zuba, takođe, može da dovede do ovog problema, kao i okrnjeni zub, istrošene plombe, pa i krunice. U faktore se svrstavaju i životne navike, prije svega svakodnevno konzumiranje kisele hrane ili pića.

Foto: freepik.com

Zatim, prekomjerna upotreba vitamina C, aspirina i pojedinih lijekova. Preosjetljivost zuba je čest pratilac gastroezofagealnog refluksa i bulimije. Razlog za to leži u vraćanju kiseline iz želuca u usnu duplju koja dovodi do trošenja gleđi zuba.

Liječenje preosjetljivosti zuba
Tretman zavisi od uzročnika. Što znači da je prvi korak u liječenju otkrivanje izvora problema. Kod blage preosjetljivosti dovoljni su savjeti stomatologa za održavanje oralne higijene, koja obavezno uključuje i upotrebu interdentalne četkice i tečnosti za ispiranje usta bez alkohola.

Terapija za preosjetljivost zuba obuhvata tretiranje ili premazivanje osjetljivih površina preparatima za desenzibilizaciju. Dok kod većih površina vrši se postavljanje ispuna od kompozitnih materijala.

Izvor: ordinacija Dr Ast

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -