NaslovnaSavjetiPreduslov za otpočinjanje ortodontske terapije je uspostavljenje zadovoljavajuće oralne higijene

Preduslov za otpočinjanje ortodontske terapije je uspostavljenje zadovoljavajuće oralne higijene

- Advertisement -

,Preduslov za otpočinjanje ortodontske terapije je uspostavljenje zadovoljavajuće oralne higijene. Time se smanjuje štetni uticaj bakterija iz usta na zube i desni u toku trajanja terapije.

Pacijenti koji već nose fiksne ortodontske aparate održavanje higijene sprovode na sledeći način:

1.Četkanjem zuba običnom četkicom za zube.Četkanje započeti sa prednjim površinama zuba, pri čemu treba sitnim i kružnim pokretima, sa četkicom pod uglom od 45 stepeni, iščetkati prednju površinu zuba IZNAD bravice, a zatim površinu ISPOD bravice.

Kada su sve prednje površine ičetkanje, preći istom tehnikom na untrašnje površine zuba. Na kraju, dobro oprati grizne površine zuba.

2.Četkanje zuba interdentalnom četkicom podrazumijeva četkanje površina zuba između dvije susjedne bravice. Četkica se provlači iza metalnog luka i uz bočnu ivicu bravice. Temeljno se očiste obije bočne ivice bravica i površine zuba iza metalnog luka.

Ako to prostor između zuba dozvoljava, potrebno je provući interdentalnu četkicu između zuba, u suprotnom koristiti konac za zube.

Foto: freepik.com

3.Korišćenje vodenih tuševa može biti dodatno sredstvo za odražavanje oralne higijene kod ovih pacijenata, ali nikako ne može zamijeniti pranje zuba četkicom i pastom za zube.

4.U slučajevima gdje je oralna higijena znatno otežana, a sluzokoža usne duplje oštećena moguće je dodatno koristiti sredstva za ispiranje usta, paste sa povećanim sadržajem fluorida i gelove za regeneraciju oštećene sluzokože uz konsultaciju sa ortodontom”, objasnila je dr spec. Jelena Pipović

Izvor: Instagram/Curaprox Crna Gora

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -