fbpx
NaslovnaIntervjuPredstavljen novi Atlas Impantologije prof. dr Zorana Stajčića: Kako komplikaciju pretvoriti u...

Predstavljen novi Atlas Impantologije prof. dr Zorana Stajčića: Kako komplikaciju pretvoriti u kreaciju

- Advertisement -

Poznati oralni i maksilofacijalni hirurg, prof. dr Zoran Stajčić u petak 29. septembra predstavio je u Podgorici svoju novu kjnigu i prvu publikaciju te vrste “Atlas of Implant Dentistry and Tooth-Preserving Surgery: Prevention and Management of Complication”. Promociju su organizovali podgorička ordinacija Apolonia Plus i distributerska kompanija Novodex iz Beograda, a održana je u podgoričkom hotelu Verde.

S obzirom da je riječ o kjnizi koja se bavi vođenjem komplikacija i da je ovo prva poublikaciji te vrste svi svjetski hirurzi koji su već imali priliku da dođu do primjerka Stajčićev Atlas smatraju ogromnim prilogom literaturi, a njihovi komentari predstavljeni su tokom prezentacije Atlasa.

Promociji knjige je prisustvao veliki broj stomatologa i oralnih hirurga, a obaraćajući im se, učenik i sledbenik dr Zorana Stajčića, podgorički orlani hirurg dr Branko Rašović kazao je da je knjiga namijenjena svima koji imaju dodira sa implantologijom.

– Ova knjiga nije stvarana sa namjerom da nas uplaši i obeshrabri, naprotiv, uči na nas da poštovanjem procedura i razumijevanjem suštine stičemo i razvijamo osjećaj veće sigurnosti u radu i na pravi način primjenjujemo svoje znanje; ukazuje nam na to da kada se shvati uzrok, posledicu je lakše sanrati – zaključio je Rašović.

On je dodado i da Atlas jasno ukazuje na to kako predvijdeti i riješti komplikacije, te upozporava na zamke koje nije lako prepoznati, što ovu knjigu i čini jedinstvenom.

– U ovim koricama nalazi se poruka o našim mogućnostima i limitima. Ali što je još važnije, ovdje se govori i slikom prikazuje kako imaplantolog sa iskustvom može prevazići problem koristeći nove i dodatne hirurške procedure i nova tehnološka rešenja – jednom riječju kako da stekene samopouzdanje i pomjeri svoj limit – kazao je Rašović.

O knjizi i autoru govorio je i doajen crnogorske stomatologije dr Milenko Lainović koji je da će Atlas biti od velike koristi ne samo iskusnim ljekarima već svima onima koji žele da se bave implantologijom kao i studentima stomatologije.

Prof. dr Zoran Stajčić o Atlasu


Na samom početku svog izlaganja dr Stajčić se prije svega zahvalio svojim učiteljima i starijim kolegama koji su, prema njegovim riječima, na njega vršili uticaj i tako ga učili kako da sagledava stvari i reaguje.

– Pored ovoga, vas takođe moraju stimulisati i učenici i sledbenici zato što vam daju podtsrek da idete korak dalje. U ovom poslu imate dve mogućnosti: da kočite okolinu ili da idete brže od okoline – dokle god imate snage da idete napred cela grupa ide napred. Tako da je vrlo važno zahvaliti se i ljudima koji vas prate i uče od vas – kazao je dr Stajčić.

Govoreći o samoj knjizi Stajčić je kazao da je temu komplikacije odabrao zbog činjenice da su komplikacije sastavni dio života te da je “samo pitanje vremena kada ćete doživeti komplikaciju”.

– A kada se to već mora dogoditi, najbolje je da čovek bude pripremljen za taj događaj i da ima strategiju. Cela ova knjiga posvećena je upravo tome – trenutku kada većina ljudi nema rešenja za nastali problem i predstavlja startnu poziciju za kreaciju – poručio je autor kjinge.

Knjiga je, prema riječima dr Stajčića, isključivo namijenjena ljekarima u ambulanti.

– Nivo hirugije koji se pominje u knjizi je u jednoj stomatološkoj ambulanti i moja poruka je da čovek mora saznati koji mu je limit. S toga u ovoj knjizi imate poruku dokle raditi, gde stati i kako pozvati pomoć – zaključio je on.

Osim štampane publikacije, knjiga postoji i u pdf. i online izdanju. Ono što je važno napomenuti je i činjenica da linkovane reference iz fusnota vode direktno na referalna izdanja na koja se autor poziva, dok postoje i linkovi koji čitaoce vode na YouTube filmove koji prikazuju slučajeve na koje se tekst odnosi.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -