NaslovnaSavjetiPrednosti tretmana fluoridom

Prednosti tretmana fluoridom

- Advertisement -

Umjesto da posjetite zubara da biste se suočili sa bušilicom, zamislite da idete na brz i bezbolan tretman koji pomaže u sprečavanju karijesa. Zvuči prilično sjajno, zar ne?

Zatražite od svog stomatologa tretman fluorom za vaše zube kako biste zaštitili i remineralizovali gleđ, pomažući da se smanji vjerovatnoća nastanka karijesa. To je nešto zbog čega se možete osmjehnuti! Saznajte više o fluoru i kako vam ovi tretmani mogu koristiti.

Šta je fluor?

Fluorid je prirodni mineral koji pomaže u obnavljanju zubne gleđi i preokretanju ranih znakova karijesa. Vaše tijelo uzima fluor na dva načina: sistemski i lokalno. Sistemski fluoridi se gutaju, uključujući fluorisanu vodu (većina vode iz slavine) i dijetetske suplemente fluora. Lokalni fluor se nanosi direktno na zube putem paste za zube, ispiranja usta i tretmana u ordinaciji zubara.

Prednosti tretmana fluoridom

U članku koji je objavio NPR navodi se da fluor pomaže u popravljanju oslabljene zubne gleđi nadoknađivanjem izgubljenog kalcijuma i fosfata – minerala koji su prirodno prisutni u pljuvački. Ovi minerali takođe čine vaše zube otpornijim na buduće propadanje.

Tretmani fluorom koje primenjuje stomatolog su posebno dobri za ljude sa većim rizikom od karijesa ili erozije zuba. Ako imate suva usta, slabu gleđ, loše oralno zdravlje, ili ako imate krunice, pitajte svog stomatologa da li bi nanošenje fluoridnog laka pomoglo u zaštiti vaših zuba.

Tretmani fluorom za decu

Prema Stanford Children’s Health, deca mogu da počnu da dobijaju tretmane fluora kod zubara kada im se pojavi prvi zub. Međutim, imajte na umu da djeca mlađa od dvije godine i dalje treba da koriste pastu za zube bez fluora. Ako malo dijete unese previše fluorida, prije nego što su stalin zubi izbili, to može dovesti do zubne fluoroze.

Ne brinite; fluoridni lak koji nanosi zubar je bezbjedan za sprečavanje karijesa kod dece. Koriste samo malu količinu fluora, a rijetko se fluor proguta.

Kakvi su tretmani sa fluorom?

Profesionalni tretmani fluora obično traju samo nekoliko minuta. Fluor može doći u obliku gela, pjene ili laka. Može se nanositi brisom ili četkom, ili staviti u udlage koje se drže u ustima nekoliko minuta.

Nakon primjene tretmana, nemojte jesti niti piti najmanje 30 minuta kako biste omogućili vašim zubima da apsorbuju fluor i pomogli da se poprave mikroskopska područja karijesa.

U zavisnosti od vašeg oralnog zdravlja, vaš stomatolog može preporučiti tretmane fluorom svakih šest do 12 mjeseci. Ako ste pod većim rizikom od razvoja karijesa, vaš stomatolog može preporučiti i druge preventivne mjere, kao što su sredstva za ispiranje usta sa fluorom ili gelovi za ispiranje usta bez recepta ili na recept, ili antibakterijsko ispiranje usta.

Pitajte svog stomatologa o prednostima tretmana fluorom i pridržavajte se svakodnevnog režima higijene zuba. Oba su odlični načini da održite snažan, zdrav osmjeh.

Izvor: colgate.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -