NaslovnaSavjetiPrednosti i mane umnjaka

Prednosti i mane umnjaka

- Advertisement -

Vaša usta prolaze kroz mnoge promjene tokom života, a jedna velika stomatološka prekretnica koja se obično događa između 17. i 21. godine je pojava vaših trećih kutnjaka.

Istorijski gledano, ovi zubi su se zvali umnjaci jer izbijaju u zrelijoj dobi. Kada pravilno prođu, zdravi umnjaci mogu vam pomoći pri žvakanju. Normalno je da osjetite malu nelagodu kada vam se pojave umnjaci, ali ako imate bolove, odmah posjetite svog stomatologa.

Prostor za rast?

Umnjaci mogu dovesti do problema ako nema dovoljno prostora da izranjaju ili izbiju u pogrešnom položaju. Ako vaš stomatolog kaže da su vam umnjaci oštećeni, on ili ona znači da su vam zarobljeni u vilici ili ispod desni. Dok se vaši umnjaci probijaju kroz vaše desni, vaš stomatolog će pratiti zube i usta kako bi bio u mogućnosti da prepozna slijedeće:

*Umnjaci koji nisu u pravom položaju mogu dozvoliti da hrana ostane zarobljena. To daje bakterijama koje izazivaju karijes mjesto za rast.

*Umnjaci koji nisu izrasli kako treba, što mogu otežati čišćenje koncem između umnjaka i kutnjaka pored njih.

*Umnjaci koji su se djelimično probili mogu dati bakterijama mjesto da uđu u desni i stvore mjesto za infekciju. Ovo takođe može dovesti do bola, otoka i ukočenosti vilice.

*Neki smatraju da umnjaci koji nemaju prostora za probijanje gube ili oštećuju susjedne zube.

*Umnjak koji je impaktiran može formirati cistu na ili u blizini impaktiranog zuba. To može oštetiti korijene obližnjih zuba ili uništiti kost koja podržava vaše zube.

Zašto bi možda trebali vaditi umnjak?

Svaki pacijent je jedinstven, ali generalno, umnjaci će možda morati da budu uklonjeni kada postoje dokazi o promjenama u ustima kao što su:

*Bol

*Infekcija

*Ciste

*Tumori

*Oštećenje susjednih zuba

*Bolest desni

*Karijes (ako nije moguće ili poželjno obnoviti zub)

Vaš stomatology, takođe, može preporučiti uklanjanje umnjaka kao dio liječenja. Zajedno, vi i vaš stomatolog možete razgovarati o najboljem toku liječenja.

Čuvate svoje umnjake?

Foto: epsomdentalcare.com.au

Kako piše,  “Mouthhealthy”, Američka stomatološka asocijacija, umnjake koji se ne uklanjaju treba nastaviti da nadzire jer potencijal za kasniji razvoj problema i dalje postoji. Kako ljudi stare, oni su u većem riziku od zdravstvenih problema – a to uključuje i potencijalne probleme sa njihovim umnjacima.

Obavezno čistite zube koncem oko umnjaka i redovno posjećujte svog stomatologa. Redovne posjete stomatologu omogućavaju da procijenimo vaše umnjake i vaše cjelokupno zdravlje zuba.

Izvor: Euro Dental centar

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -