fbpx
NaslovnaSavjetiPrednosti i mane električnih četkica za zube

Prednosti i mane električnih četkica za zube

- Advertisement -

Sa opštim napretkom tehnike, napredovala je i stomatologija, ali i prevencija bolesti zuba se poboljšala, kako zbog novih zubnih pasti i tečnosti za ispiranje usta, tako i zbog novih električnih četkica.

Pri odluci o izboru klasične ili električne četkice za zube, treba uzeti u obzir stanje zuba i desni, stanja koja mogu dovesti do povećane osjetljivosti zuba i druge faktore.

Foto: drrickdentistry.com

Prva električna četkica je predstavljena 1954. godine i njena namjena je bila da olakša higijenu zuba osobama sa motoričkim problemima, odnosno problemima sa zglobovima, a pravu ekspanziju doživljavaju tokom 90-ih godina.

Princip rada se zasniva na elektromotoru koji pravi brze pokrete i vibracije, zbog čega je olakšano uklanjanje zubnih naslaga. Veliki broj pacijenata ima nedoumice vezane za električne četkice i zabrinuti su zbog njihovog pretjerano agresivnog djelovanja na zube, ali uz pravilnu upotrebu ove četkice omogućavaju bolje i brže pranje zuba od klasičnih četkica.

U nastavku ćemo vam objasniti prednosti i mane električnih četkica u odnosu na klasične, kao i pravilan način upotrebe.

Prednost električne četkice se ogleda u velikom broju pokreta u jedinici vremena (6.000 do 30.000 obrtaja u minuti), što omogućava temeljnije pranje zuba i desni, a takođe imaju manju glavu, zbog čega ove četkice lakše čiste teže dostupna mjesta.

Foto: dentistsofnewtown.com

Za pranje zuba električnom četkicom nam treba manje vremena, jer obavlja više posla nego obična, a za kompletno pranje treba oko dva minuta.

Bitno je naglasiti da električnu četkicu ne koristimo kao običnu, već je samo prislonimo na zube pod uglom od 45 stepeni i pustimo da aparat i pasta urade svoj posao.

Kao i kod klasičnih četkica, potrebno je da vlakna ne budu pretvrda, kako se ne bi oštetila zubna gleđ i desni.

Kod upotrebe klasičnih četkica se dešava da jedan dio zuba peremo duže nego druge zube.

Električne četkice imaju rješenje za ovaj problem, jer gotovo sve koje se nalaze na tržištu imaju ugrađen tajmer, uz pomoć kojeg vam četkica na svakih 30 sekundi zvukom ili vibracijom daje signal da trebate promijeniti kvadrant vilice koji perete.

Na ovaj način nećete propustiti nijedno polje, kako se to zna desiti kod pranja sa klasičnim četkicama.

Često se u želji da se zubi što bolje operu, četkica jako pritišće uz zube, zbog čega se može oštetiti zubna gleđ ili desni, a električne četkice imaju poseban senzor, koji vam javlja ako ste četkicu previše pritisnuli.

Foto: myreadingroom.online

Električne četkice su naročito preporučljive za osobe koje nose fiksni ortodontski aparat, jer zbog temeljnijeg čišćenja smanjuju mogućnost pojave bijelih mrlja na zubima.

Kako je teško najmlađe naviknuti na održavanje higijene zuba, upotreba električne četkice može od ove aktivnosti napraviti zabavu za dijete, jer danas postoje električne četkice u različitim bojama, sa motivima crtanih junaka itd., ali ipak električnu četkicu trebaju koristiti djeca starija od 3 godine.

Ipak, nisu električne četkice preporučljive svima
Ako imate preosjetljive desni, klimave zube ili slične probleme, električna četkica može donijeti više tegoba nego koristi, tako da je bolje da održavanje higijene zuba vršite klasičnim četkicama za zube.

Električne četkice nisu praktične za putovanja, jer su većih dimenzija i imaju punjač za baterije, a kao i svaki drugi aparat, podložne su kvarovima, što može donijeti veće troškove nego jednostavna zamjena klasične četkice.

Foto: hilldentalgroup.com

Pravilna tehnika pranja, redovna zamjena glave električne četkice na svaka tri mjeseca kao i upotreba kvalitetne paste za zube, omogućiće vam da održavate perfektnu oralnu higijenu na svakodnevnom nivou.

Ukoliko niste sigurni da li je električna četkica pravi izbor, najavite nam se za besplatni pregled u našem centru, gdje ćemo utvrditi stanje vaših zuba i odrediti pravu četkicu za vas.

Izvor: ordinacija Kostadinović

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -