fbpx
NaslovnaSavjetiPrednosti električnih četkica u odnosu na obične

Prednosti električnih četkica u odnosu na obične

- Advertisement -

Ne kaže se uzalud kako je lijep osmijeh najljepši ukras lica. Zdravi i bijeli zubi pokazatelj su odnosa prema dentalnom i opštem zdravlju. Uz to, imaju važnu ulogu u ostavljanju dobrog prvog utiska, čineći ljude privlačnijima, samouvjerenijima i omiljenijima u društvu.

Ne čudi stoga što se sve više i više pažnje poklanja pravilnom odabiru sredstava za dentalnu higijenu pa se tako vjerno kupuje omiljena pasta za zube, pomno bira između zubnih konaca i mozga nad interdentalnim četkicama. Ipak, najveća se pažnja najčešće pridaje odabiru četkice za zube. Širok raspon najrazličitijih četkica na tržištu ostavlja mogućnost svakom da izabere ono što mu najviše odgovara, no brojni stručnjaci će se složiti da električne četkice za zube imaju prednost nad običnim, tradicionalnim četkicama.

Utiču na smanjenje rizika od gingivitisa

Napredne performanse današnjih električnih četkica i njihova superiornost u čišćenju naslaga čine ih odličnim odabirom za sve one kojima su higijena i ljepota zuba visoko na ljestvici životnih prioriteta. Različite studije i analize, među kojima je i analiza Cochranea, svjetske neprofitne organizacije koja pomaže ljudima u korišćenju dokaza pri donošenju odluka o zdravstvenoj skrbi kroz izradu i promociju korišćenja sistemaskih preglednih članaka, dale su ipak prednost korišćenju električnih četkica nad običnima. Cochraneova analiza 56 različitih studija pokazala je da su električne četkice za zube nakon tri mjeseca korištenja odstranile 21 odsto više plaka od običnih četkica, a bile su i učinkovitije u smanjenju upale desni, tzv. gingivitisa, za 11 odsto.

Ti rezultati ne iznenađuju ako se uzme u obzir da se glava električne četkice, korišćenjem motorizovanog mehanizma, pokreće brzinom koju ljudska ruka ne može postići pa time i puno učinkovitije obavlja funkciju čišćenja, ali i masiranja desni, važne za sprečavanje upalnih procesa. Dodatni pokreti glave četkice u kombinaciji s rotacijama i vibracijama omogućavaju četkici prodor do teže dostupnih mjesta, osobito kod osoba kojima je pranje stražnjih zuba otežano zbog njihovog udaljenog položaja u usnoj duplji. Električne četkice su spasonosno rješenje i za sve one koji imaju zdravstvenih tegoba sa zglobovima, poput artritisa, kao i poteškoća s koordinacijom pokreta. Zahvaljujući mehaničkim pokretima četkice korisnik se manje umara prilikom četkanja zuba, a uz to je i veća ručka električne četkice lakša i jednostavnija za držanje od tanke ručke obične četkice.

Nježnije su prema desnima i zubima

Suprotno uvriježenom mišljenju o njihovoj agresivnosti, električne četkice za zube mogu biti puno blaže prema zubima od običnih. Važno je upozoriti na to da agresivno četkanje može oštetiti zubnu caklinu i ozlijediti desni, a pritom nije nimalo učinkovitije po pitanju dentalne higijene. Današnje električne četkice svojom tehnologijom sprečavaju korisnike u pretjeranom i prežestokom četkanju pa su tako u konačnici nježnije prema zubima.

Utiču na optimalnu dužinu pranja zuba

Istraživanja su ukazala i na jednu od čestih pogrešaka koje ljudi čine pri pranju zuba – ne peru ih dovoljno dugo. Preporuka je stomatologa da se zubi četkaju barem dva minuta, no brojni su oni koji to vrijeme skraćuju, namjerno ili nesvjesno. Ugrađeni mjerači vremena u električnim četkicama ovdje uskaču u pomoć, pomažući tako u praćenju vremena optimalnog za pranje zuba, a mehanički pokreti četkice olakšavaju pranje onima kojima nedostaje strpljenja za temeljitije i dugotrajnije četkanje.

Savremeni indikator stila

Naposljetku, električne četkice za zube sve više postaju i indikatori stila. Trend iskazivanja stila kroz odabir elektronskih aparata prenio se i na odabir električnih četkica za zube pa tako žene i muškarci kroz odabir kvalitetne i napredne električne četkice šalju jasnu poruku o tome da ne prihvaćaju kompromise kad je riječ o zdravlju zuba. Neprestane inovacije u svijetu električnih četkica za zube značajno podižu razinu oralne higijene te korisnicima svakodnevno pružaju efekt blještavog holivudskog osmijeha te osjećaj čistoće i svježine kakav se očekuje nakon profesionalnih tretmana, ali u udobnosti njihovog doma.

Izvor: e-ordinacija.ba

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -