fbpx
NaslovnaIntervjuPred pacijenta se često postavlja dilema da li ugraditi implant i zašto...

Pred pacijenta se često postavlja dilema da li ugraditi implant i zašto ili ostati vjeran tradicionalnim metodama protetske rehabilitacije

- Advertisement -

Zubni implantati su vijci od titana koji se operišu u viličnu kost. Implantat funkcioniše kao umjetni korijen zuba na koji se može pričvrstiti jedna ili više krunica.

Titan je metal koji ima jedinstvenu sposobnost da uraste u viličnu kost i dobro funkcioniše sa tkivima u tijelu. Većina ljudi može dobiti implantat. Zdravlje, međutim, može biti odlučujući faktor. Tretman implantatima nije pogodan za djecu i omladinu koja još uvijek raste.

Foto: scs.mef.ues.rs.ba

Važno je da postoji dovoljno vilične kosti dobrog kvaliteta na koju se može pričvrstiti implantat. To se procjenjuje, između ostalog, uz pomoć rentgenskog pregled.

„Dvadeset i prvi vijek je sam vijek razvoja IT sektora i tehnologija, napravio je iskorak i sinergiju sa prirodnim biološkim naukama i omogućio veliki napredak u smislu izradi različitih aparatura koji pomažu u smislu dijagnostikovanja različitih oboljenja izradom materijala koji se mogu koristiti kao nadomjesci za različite defekte u tkivima. Samim tim i u stomatognatnom sistemu, a to su prije svega implanti.

Implanti se u principu preporučuju prvo iz osnovog razloga da se, ukoliko kod pacijenata postoje uslovi da se ugrade ili da se patološki mogu pripremiti da bi se stvorili uslovi za ugradnju nečega što će mijenjati, a implant faktički jeste zamjenik za korijen zuba koji će kasnije nositi mobilnu ili fiksnu protetsku nadoknadu i zadovoljiti sve ono što pacijent očekuje, a to je estetski i fonetski funkcionalni aspekt. Želi da izađe sa lijepim osmijehom i funkcijom govora, žvakanja“, rekao je prof. dr Slavoljub Tomić, specijalista oralne hirurgije i implantologije, za RTV Republike Srpske.

Foto: scs.mef.ues.rs.ba

Implanti se izrađuju od materijala koji je biokompatibilan sa ljudskim organizmom.
„Implanti su građeni od visoko kvalitetnog titanijuma 4 ili 5. To je materijal koji je biokomatibilan sa ljudskim organizmom i ukoliko je dobro urađena dijagnostika i nema apsolutnih ili relativnih kontraindikacija, odlično se interiše, organizam ga prihvata kao intergralni dio tijela i na njemu i nakon ugradnje za očekivati je da zadovolji svoju osnovnu funkciju. Sada da to približimo običnom pacijentu.

Postoje procedure gdje je moguće imedijatno ugraditi implanti da pacijent dobije privremenu nadoknadu, da hoda sa zadovoljavajućim protetskim radom, a postoji protokol koji se mora ispoštovati nakon perioda osointegracija, kada se impant smatra defintivno integrisanim u tkivo, kada se nastavlja drugi dio koji izlazi iz mog domena, kada paqcijenti idu kod kolega iz protetike, ja se bavim ugradnjom implanta, hirurškim dijelom.

Foto: scs.mef.ues.rs.ba

Oni dobijaju definitivan protetski rad, kojim očekuju da bud i treba da budu zadovoljni. Hirurška procedura se obavlja u uslovima lokalne anestezije i za pacijente koji imaju uslova za to. Ako su previše uplađeni, to se može odraditi u prostorijama za opštu hirurgiju, gdje se pod dejstvom sedativa, primjenjuje se metoda sedacije, da je pacijent svejstan komunikativno-sugestivan, da može da se radi i u opštoj anesteziji, a nadamo se da je većina pacijenata ranije imala iskustva sa lokalnom anestezijom koja u potunosti izaziva analgeziju određenog dijela koji je predmet djelovanja implantologa koji ga ugrađuje, odnosno hirurga. Da se komotno i relaksirano osjeća na stolici“.

Uz dobar plan, procedura ugradnje je jednostavna.
„Procedure su kada, sportskim žargonom rečeno, postoji zicer, odnosno kada ima dovoljno kvalitetne kosti i u sve tri dimenzije. Uz dobar plan sa kolegama sa protetike, procedura je jednostavna, brza, a sa hirurškog aspekta je jedna od najlakših hirurških procedura. Ono što bi pacijentima možda bilo interesantno, da ne bi puno guglali i tražili informacije po internetu, mogu informacije da dobiju direktno od nas, mogu da im se pokažu neki naši snimci ili video zapisi ugradnje, ali nećemo im pokazati stvari koji bi ih „zaplašili“. Vidjeće da je to jednostavna stvar sa hirurškog aspekta“.

Foto: lat.rtrs.tv

Uvijek je dilema da li ugraditi implant ili ne.
„Pred pacijenta se često postavlja dilema da li ugraditi implant i zašto ili ostati vjeran tradicionalnim metodama protetske rehabilitacije. U principu, osnovni problema kod pacijenata se javlja zbog nedovoljne informisanosti o samom postupku implantacije i šta je to implantat. Drugi faktori je, nažalost, u društvu u kome živimo je njegova cijena i prijemčivost.

Zašto implant? Kada god postoji, da zanemarimo finansijski aspekt, dovoljno tkiva u ustima, dovoljno kvalitetne kosti i mekotkivnih struktura, treba ugraditi implant. Iz prostog razloga što štedimo zdrava zubna tkiva, koristimo tu kost za stvari za koje je ona predisponirana, da prenosi zvaćene sile i da li ostati vjeran tradicionalnim metodama protetike. U svakom slučaju da. Ne treba ni to prenebregnuti i to je u društvu u kojem mi živimo i u širim, razvijenijim zajednicama, još uvijek jako zastupljeno. Zdrav zub je, sa protetskog stanovišta, isto što i implant.

Ali tada se žrtvuje zdravo zubno tkivo i nosač apsolutno nije više taj zub koji je bio prije prethodne protetske obrade, bruešnja i pripreme za neku zubnu nadoknadu. Zbog toga treba dati šansu implantima i ne treba ih izbjegavati. Samo treba o tome da se više informiše i da se na svoju ruku ne donose odluke, jer oni često dođu sa željom da vade neki zub pa da ugrade implant. Ne implant po svaki cijenu. Mora postoji i medicinska i ekonomska opravdanost za takvu izradu. Sve to košta i njih i društvo“, zaključio je prof. dr Slavoljub Tomić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -