fbpx
NaslovnaSavjetiPravilno održavanje vještačkih zuba i proteza

Pravilno održavanje vještačkih zuba i proteza

- Advertisement -

Predstavljamo vam mali vodič za pravilnu brigu o vještačkim zubima i protezama. Čak i ako su vještački, o zubima treba brinuti jer zbog loše higijene mogu nastradati okolni zubi, ili desni.

  • Prije odlaska u krevet, skinite zubnu protezu jer je zubnom mesu potreban odmora od konstantnog pritiska.
  • Kad proteza nije u ustima, ona treba da je u vodi jer je materijal od kojeg se izrađuju baza proteze osjetljiv na nedostatak vode. Ako proteza ima metalne kopče najbolje ju je namakati u toplu vodu. Osim toga, u posudi namijenjenoj za držanje proteze pomiješajte 1:1 sirća i vode, ili koristite tablete za čišćenje proteze.
  • Samo zato što to nisu pravi zubi, to ne znači da im ne treba redovno čišćenje. Naime, ako je proteza prekrivena plakom, to može izazvati iritaciju i infekciju ispod mesnog tkiva što može dovesti do težih problema s usnom dupljom. Za četkanje proteze postoje posebne četkice, različitih konstrukcija i dimenzija, a na glavi najčešće imaju dvije četkice različitih veličina. Veća četkica služi za čišćenje ravnih površina, a manja čisti zube i prostor između njih.
  • Čak i ako imate totalnu protezu redovno četkajte usnu šupljinu. Mekanom četkicom iščetkajte zubno meso i peškirom masirajte desni. Takođe je dobro dva do tri puta sedmično usta isprati dezinfekcijskim rastvorom.
  • Savjetuje se da protezu ne čistite jakim četkicama i jakim sredstvima za čišćenje, a s obzirom na čćinjenicu da je protezu lako slomiti i oštetiti, trebalo bi da budete veoma oprezni s njom. Preporučuje se da je perete i četkate iznad peškira koji ste prije toga stavili u umivaonik kako bi izbjegli eventualni lom.
  • Kod stavljanja proteze bitno ju je znati dobro i zalijepiti. U ponudi možete pronaći prašak i kremu za učvršćivanje. Prašak za učvršćivanje je idealno rješenje kada proteza ne prijanja dobro, a normalno izlučujete pljuvačku. Prašak je prirodan, bez konzervansa i ukusa i jednostavno se nanosi. Krema za učvršćivanje je idealno rješenje za pričvršćivanje proteze kod pojačanog izlučivanja pljuvačke. Jednostavno se nanosi, dobro učvršćuje, bez ukusa je pa ne mijenja ukus hrane i pića. Ne ostavlja slobodan međuprostor između proteze i desni, pa sprečava upalu jer onemogućava nakupljanje hrane.
  • Zubna proteza osigurava odličnu potporu vilici samo ako ona savršeno pristaje, ali je moguće da se na s vremenom otpusti. Naime, desni i kosti u usnoj šupljini se konstantno mijenjaju što može pomjeriti protezu iz pravilnog položaja i tada dolazi do problema. Vilica nema više potporu, oblik lica se može malo promijeniti, a i mogu se stvoriti bore na koži.

Ako niste sigurni je li zubna proteza dovoljno čvrsta, evo nekoliko znakova da je olabavila i da bi trebalo da posjetite stomatologa:

  • U usnoj duplji osjećate bol i nelagodu
  • Proteza stvara klikajuće zvukove
  • Otežano jedete
  • Otežano pričate

Takođe, preporučuje se da posjetite stomatologa ako je zubna proteza starija od tri godine, a on će vam reći je li potrebna nova zubna proteza ili ne. Tablete za čišćenje zubne proteze dodatna su prevencija za stvaranje bakterija i plaka te zbog svog antibakterijskog i dezinfekcijskog djelovanja sprečavaju iritacije nastale zbog plaka i zubnog mesa. Zapamtite da one pomažu u održavanju higijene i da nisu zamjena za četkanje proteze.

Izvor: Dental4U

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -