NaslovnaSavjetiPravilno čišćenje zubnih proteza

Pravilno čišćenje zubnih proteza

- Advertisement -

Svrha nošenja zubnih proteza je da omogućite pacijentima koji su izgubili neke ili sve zube da se ponovo smiju i konzumiraju hranu. Međutim, ove stvari su moguće samo ako su im proteze udobne i kvalitetno održavane.

Čišćenje zubnih proteza je važno za održavanje svakodnevne oralne higijene, ali ponekad vam se čini da je potrebno poduzeti dodatne korake kako biste uklonili neželjene bakterije. Čestice hrane se sakupljaju na vašim zubnim protezama svaki put kada konzumirate hranu, iz nekoliko razloga:

Foto: freepik.com

*Hrana se može zaglaviti ispod donje proteze prilikom žvakanja.
*Ostaci hrane koji se guraju prema naprijed i prema gore dok žvačete i gutate mogu se zalijepiti između nepca i gornje proteze.
*Hrana se lakše lijepi za grubu plastičnu površinu proteza nego na oralnim tkivima, što omogućava da se hrana i bakterije vremenom nakupljaju.
Međutim, proteze zauzimaju prilično prostora u ustima, što znači da je veća vjerovatnoća da ćete osjetiti ostatke hrane koji se skupljaju ispod njih nego kao osoba s prirodnim zubima.

Kako da njegujem usta i desni ako imam proteze?
Čak i uz potpune proteze, važno je da svako jutro prije stavljanja zubnih proteza četkate desni, jezik i nepce četkicom sa mehkim četkicama. Ovo uklanja plak i potiče cirkulaciju u ustima. Posebno obratite pažnju na čišćenje zuba koji se uklapaju u metalne kopče proteze. Plak koji postane zarobljen ispod stezaljki povećaće rizik od karijesa. Ako nosite parcijalnu protezu, obavezno je uklonite prije čišćenja prirodnih zuba. Redovno čistite desne. Svakodnevno ispiranje usta mlakom slanom vodom pomoći će očistiti desni. Pazite kakvu hranu konzumirate, jer uravnotežena ishrana je važan faktor za održavanje zdravih zuba i desni.

Foto: freepik.com

Kako pravilno čistiti zubne proteze?
Parcijalne ili potpune zubne proteze zahtijevaju pravilnu njegu kako bi bile čiste, bez mrlja i izgledale prirodnije. Savjeti za dobru njegu proteza:
*Skinite i isperite proteze nakon jela. Isperite vodom svoju zubnu protezu kako biste uklonili ostatke hrane i ostale nerazdvojene čestice.
*Pažljivo postupajte sa protezama. Budite pažljivi da prilikom čišćenja ne savijate ili oštećujete plastiku ili kopče.
*Očistite usnu šupljinu nakon uklanjanja proteza. Za čišćenje jezika, obraza, prirodnih zuba i nepca koristite vodice za usta (Listerin, Oral B, Lacalut itd.) i četkicu za zube s mekim čekinjama.

*Svakodnevno četkajte zubne proteze. Kao i prirodni zubi, proteze se moraju svakodnevno četkati da bi se uklonila hrana i plak. Koristite četku s mekim čekinjama koja je posebno dizajnirana za čišćenje proteza. Četkajte četkom s mekim čekinjama i nenabrazivnim sredstvom za čišćenje proteza kako biste uklonili hranu, plak i druge naslage. Četkanje, takođe, pomaže u sprječavanju razvoja trajnih mrlja na protezama. Izbjegavajte upotrebu četke sa čvrstim čekinjama jer može oštetiti ili istrošiti protezu. Lagano četkajte svu površinu zubne proteze i pripazite da ne oštetite plastiku ili kopče.

*Očistite protezu sredstvom za čišćenje proteza. Za čišćenje proteza može se koristiti sapun za ruke ili blaga tekućina za pranje posuđa. Sredstva za čišćenje u domaćinstvu i mnoge paste za zube mogu biti previše abrazivne za proteze i ne biste ih trebali koristiti. Takođe, izbjegavajte upotrebu izbjeljivača, jer to može izbjeliti ružičasti dio proteze. Ultrazvučni čistači se mogu koristiti za njegu zubnih proteza. Ova sredstva za čišćenje su mali uređaji nalik na kade. Proteza se uroni u kadu, a zatim zvučni talasi stvaraju talasno kretanje koje čisti neželjene naslage. Upotreba ultrazvučnog sredstva za čišćenje, međutim, ne zamjenjuje svakodnevno temeljito četkanje. Ne koristite sredstva za čišćenje proteza unutar usne šupljine.

*Namažite proteze preko noći. Kada se ne nose, zubne proteze moraju biti vlažne kako ne bi izgubile oblik. Ostavite protezu u vodu ili blagu otopinu za nanošenje proteze preko noći. Međutim, ako proteza ima metalne dijelove, dodaci mogu potamniti ako se stave u otopinu. Naš stomatolog će preporučiti najbolje metode njege vaše zubne proteze. Proteze nikada ne treba stavljati u vruću vodu, jer može prouzrokovati da se proteze iskrive. Temeljno isperite protezu prije stavljanja u usta, jer otopine mogu sadržavati štetne hemikalije koje uzrokuju povraćanje, bol ili opekotine ako se progutaju.

Izvor: ordinacija Bičakčić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -