fbpx
NaslovnaObavještenjaPravilna upotreba četkice za zube

Pravilna upotreba četkice za zube

- Advertisement -

Iako samo četkica za zube više nije dovoljna za održavanje zdravih desni, a time i zdravih zuba, bez nje jednostavno ne ide kad je u pitanju oralna higijena. Sa razvojem područja oralne higijene za održavanje zdravih zuba potrebna su i druga pomagala (zubni konac i interdentalne četkice) koja u kombinaciji sa redovnim posjetama stomatologu omogućavaju ne samo zdravlje zuba već prvenstveno desni. Bez zdravih desni nema zdravih zuba.

Koju četkicu kupiti – električnu ili običnu?
Danas na tržištu postoji raznovrsna ponuda četkica za zube. Svaka četkica za zube ima svoje karakteristike. Četkice za zube ispunjavaju svoju svrhu tek kada pažljivo uvažavamo njihove karakteristike. Različitih su oblika, veličina, sa vještačkim ili prirodnim vlaknima, mogu biti mehaničke (obične) i električne. Obične četkice za zube su jednako efikasne kao i električne četkice za zube. I za prve i za druge važan je redovan i pravilan način četkanja. Baš u tome je razlika između obične i električne četkice za zube. Kod obične četkice za zube pravilan način četkanja zavisi od našeg zanimanja i volje. Četkicu morate ručno pomjerati, a kod električne četkice za zube pomjeranje glave je već podešeno da bi se postigli optimalni pokreti. Ručno se može postići 360 pokreta u minuti, a električnom četkicom između 2.000 i 10.000 pokreta u minuti. Za najbolju efikasnost preporučuje se kombinacija obje četkice za zube. Običnu četkicu za zube koristimo ujutro i tokom dana, a električnu uveče, naravno, uz upotrebu ostalih pomagala za oralnu higijenu.

Karakteristike dobre četkice za zube
Nekada se smatralo da četkica za zube mora imati tvrda vlakna da bi dobro očistila zube. Smatralo se da što su vlakna tvrđa, više nečistoća uklone sa zuba. Danas više nije tako i takvu četkicu ćete teško naći u prodavnici. Vlakna ne smiju biti previše tvrda jer ona treba da vrše ulogu i u masiranju desni.
Kvalitetna četkica za zube mora imati:
*Glavu prikladne veličine
*Dršku koji omogućava dobar obuhvat
*Vlakna sa zaobljenim vrhovima
Najprikladnija je četkica sa gušćim i tanjim vlaknima. Preporučuje se da su vlakna vještačka jer su bolja za održavanje.

Pravilno održavanje četkice za zube
Da, četkicu za zube, takođe, moramo pravilno održavati da bi mogla adekvatno ispunjavati svoju svrhu. Poslije svakog pranja zuba četkicu za zube treba temeljno isprati vodom i osušiti na vazduhu. Običnu četkicu za zube i glavu električne četkice za zube treba mijenjati svakih mjesec i po dana. Međutim, kada prebolite virusnu ili bakterijsku infekciju/bolest, četkicu za zube morate odmah zamijeniti. Neke električne četkice za zube imaju takozvani ultraljubičasti (UV) čistač za dezinfekciju glave ili produžetka električne četkice za zube odmah nakon bolesti.

Tehnike pranja zuba i desni
Da bismo obuhvatili sve površine zuba, zube treba prati sistematično koristeći obje četkice za zube. Kod obične četkice za zube moramo tome posvetiti još više pažnje kako bismo postigli isti, uravnotežen broj pokreta na svim zubima. To uz malo volje možemo postići pomoću dvije tehnike pranja zuba koje se primjenjuju prilikom upotrebe obične četkice za zube: vertikalna tehnika četkanja zuba i kružna ili Bassova tehnika četkanja zuba. U vertikalnoj tehnici četkicom za zube izvodimo osam do 10 poteza u pravcu rasta zuba, tj. od desni prema vrhu zuba. Međutim, ovom tehnikom četkanja zuba ne možete očistiti mjesta sa zubnim plakom, odnosno zubne i paradontalne džepove (područja između desni i zuba). Korišćenjem kružne ili Bassove tehnike četkanja zuba, takođe, se čiste zubni džepovi u spoljašnjim i unutrašnjim dijelovima vilice; za čišćenje zubnih džepova između zuba koriste se zubni konac i međuzubne (interdentalne) četkice. Četkicu za zube stavite na desni pod uglom od 45 stepeni. Laganim i kružnim pokretima četkicu vodite uz zubni luk. Posebnu pažnju i brigu morate posvetiti kutnjacima i griznim površinama zuba (gornji dijelovi zuba). Kutnjaci su zubi na bočnoj strani vilice koji su namijenjeni usitnjavanju i mljevenju hrane.

Šta je sa pastom za zube?
Za razliku od onoga što se prikazuje u nekim reklamama za efikasno čišćenje zuba, dovoljna je količina zubne paste veličine zrna graška na četkici za zube. U pasti za zube važan je sadržaj abrazivnih sredstava čije bi čestice trebale biti mekše od gleđi. Važno je da te čestice prilikom četkanja zuba ne oštete gleđ. Zubne paste sa sadržajem fluora imaju naučno dokazan pozitivan efekat u sprječavanju karijesa (raspadanje ili truljenje zuba). Pasta za zube je, ipak, samo pomoćno sredstvo za održavanje oralne higijene, dok je četkica glavno. (www.gengigel.rs)

2 KOMENTARA

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -