fbpx
NaslovnaSavjetiPravilna njega prvih zubića: Kada je pravo vrijeme da dijete upoznate sa...

Pravilna njega prvih zubića: Kada je pravo vrijeme da dijete upoznate sa četkicom i pastom?

- Advertisement -

Redovno pranje zuba važno je i za djecu i za odrasle. Pomaže u uklanjanju bakterija i naslaga koje uzrokuju truljenje zuba i bolesti desni. Preporučuje se pranje zuba dva puta dnevno – ujutro i prije spavanja noću. Pa kako naučiti djecu da im pranje zuba postane svakodnevica i kada je pravo vrijeme za četkicu i pastu? Stomatolozi navode da bi trebalo da počnete djeci da čistite zube čim nikne prvi, što se obično dešava oko šestog mjeseca života. Za početak uzmite vlažnu krpu, mekanu gazu ili najmekšu četkicu i lagano kružnim pokretima očistite površinu zuba i desni.

Odabir prve četkice i paste za zube za vaše dijete
Odaberite četkicu za zube koja je namijenjena djeci. Trebalo bi da ima malu glavu i mekanu dlaku. Kada je u pitanju pasta za zube, ovo morate da znate:
*za djecu starosti 0-18 mjeseci koristite samo vodu, bez paste za zube
*od 18 mjeseci dok dijete navrši šest godina – koristite malu količinu dječije paste za zube sa malo fluora (provjerite na pakovanju)
*od šest godina starosti – koristite standardnu količinu fluoridne paste za zube veličine graška

Savjeti za čišćenje zuba djeteta uključuju: Sjedite dijete u krilo, okrenuto od vas. Četkajte zube duž linije desni. Lagano četkajte u malim krugovima. Svaki zub temeljito očistite i očistite unutrašnjost, spolja i žvakaće površine zuba. Nakon četkanja ohrabrite dijete da izbaci pastu za zube, da ga ne guta i ne ispira vodom. To ostavlja malu količinu paste za zube u ustima da zadrži zaštitu zuba. Pljuvanje može biti teško za malu djecu. Moraćete ih ohrabriti i pokazati kako to da urade. Dok ne budu sama svjesna da umiju da pljunu nikako ne dozvolite da se sami bave čišćenjem zuba! (Vladana Jokić/www.aska.rs)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -