NaslovnaSavjetiPravi li se hiperprodukcija stomatologa u Srbiji?

Pravi li se hiperprodukcija stomatologa u Srbiji?

- Advertisement -

Pored zgrade Stomatološkog fakulteta u Beogradu, počela je da niče još jedna građevina i odmah su počele špekulacije da li se proširuje kapaciteta fakulteta kako bi se primio još veći broj studentata. Na pet stomatoloških fakulteta u Srbiji, upisuje se godišnje po 50 i više studenata.

Foto: diatechusa.com

Po podacima iz 2019, za pet godina na svim fakultetima (Stomatološki fakultet Beograd, Medicinski fakultet Novi Sad, Medicinski fakultet Kragujevac, Medicinski fakultet Kosovska Mitrovica, Stomatološki fakultet Pančevo) upisano je ukupno 2.476 studenata stomatologije (godišnje preko 490), a diplomiralo je 2.040 stomatologa.

Po podacim iz iste godine, u poređenju s brojem upisanih studenata u odnosu na broj stanovnika u pojedinim državama EU, dolazimo do podatka da je broj godišnje upisanih studenata stomatologije u Srbiji oko pet puta veći nego u Švajcarskoj, oko 2,5 puta veći nego u Švedskoj, pa sve do Crne Gore, gdje je broj upisanih 1,83 puta manji.

Ako se pogleda broj upisanih studenata po broju stanovnika dolazimo do podatka da je u cijeloj EU prosjek da jedan upisani student dolazi na 39.000 stanovnika, dok u Srbiji jedan student dolazi na 14.000, što je 2,78 puta više studenata u Srbiji po broju stanovnika nego u zemljama EU.

Foto: groupdentistrynow.com

U Crnoj Gori se godišnje upiše po 20-tak studenata na Medicinski fakulteta, odsjek za stomatologiju, dok u Hrvatskoj četiri fakulteta dentalne medicine godišnje „daju“ 150-160 doktora..

Kada je BiH u pitanju, prošle godine je na na Stomatološki fakulteta u Sarajevu primljeno 40 brucoša na budžet i 110 samofinansiranje. U Foči je upisano 40 brucoša, a u Banjaluci 60.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -