NaslovnaSavjetiPranje zuba ima svoja pravila, gdje se najčešće griješi?

Pranje zuba ima svoja pravila, gdje se najčešće griješi?

- Advertisement -

Posjeta stomatologu i dobra oralna higijena, poput redovnog pranja zuba, ključni su za održavanje zdravlja zuba.

Kada je u pitanju pranje zuba, većina ljudi to radi na sljedeći način – nanesu pastu za zube na četkicu, laganim kružnim pokretima prelaze preko zuba, ponove to i na oralnim, odnosno unutrašnjim površinama zuba, ispljune pastu i dobro isperu vodom.

Međutim, ova metoda pranja djelimično je pogrešna. “The Oral Health Foundation”, nezavisna dobrotvorna organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja ima za cilj poboljšanje oralnog zdravlja ljudi, preporučuje da nakon pranja zuba, ne ispirate pastu odmah.

Foto: richmondpediatricdentistry.com

Pastu na zubima bi trebalo zadržati nekoliko minuta prije ispiranja kako biste maksimalno iskoristili zdravstvene prednosti fluora, koji se nalazi u većini pasta za zube, i koristi se za jačanje zubne gleđi. Ispiranje odmah nakon pranja opraće koncentrisani fluor i umanjiće njegovo preventivno dejstvo, navodi „The Healthy“.

Fluor u pasti za zube doprinjeo je smanjenju kvarenja i propadanja zuba kod djece u SAD od kraja 1960. do početka 1990., pokazuju podaci američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Zbog toga je njegova uloga u očuvanju dobre oralne higijene od velike važnosti.

Izvor: N1

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -