fbpx
NaslovnaObavještenjaPozitivna bh priča: besplatne stomatološke usluge građanima pružaju studenti stomatologije univerziteta SSST

Pozitivna bh priča: besplatne stomatološke usluge građanima pružaju studenti stomatologije univerziteta SSST

- Advertisement -

Da mladi u BiH mogu biti izvor inovativnih i poduzetnih rješenja, dokaz su studenti Stomatološkog fakulteta Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology. Danas, kada svakodnevno svjedočimo brojnim pesimističnim vijestima, beznadežnim prognozama i naizgled nerješivim izazovima, ovi mladi ljudi ulijevaju nadu da ipak nije sve tako izgubljeno.

Naša domovina je oduvijek bila rasadnik uspješnih, marljivih i obrazovanih mladih osoba koje vlastitim podvizima na polju nauke i struke pomjeraju granice i postižu izvanredne rezultate. Naime, studenti Stomatološkog fakulteta Univerziteta SSST u okviru praktične nastave pružaju usluge besplatnih stomatoloških tretmana svim zainteresovanim građanima.

Foto: hayat.ba

Tim povodom razgovarali smo sa Mirsadom Kadićem, doktorom stomatologije i asistentom na navedenom Univerzitetu. Kadić je tokom studija na Stomatološkom fakultetu sa klinikama Univerziteta u Sarajevu višestruko nagrađivan priznanjima Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH kao jedan od najboljih studenata, te je ponosni dobitnik Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu.

Kadić je u intervjuu za Hayat.ba kazao da je njegova zamisao kroz implementaciju praktične nastave bila izgraditi odnos međusobnog povjerenja između studenata i pacijenata.

“Stomatološki fakultet Univerziteta SSST, koji pored klinike fakulteta također ima i kliniku u sklopu univerzitetske poliklinike, građanima nudi mogućnost besplatnih stomatoloških usluga kod studenata koji uz nadzor svojih mentora građanima mogu uraditi preglede, konzervativne, protetske i ostale stomatološke usluge. Ideja se stvorila u želji da objezbjedimo besplatan tretman za naše građane, a sa druge strane da naši studenti pokažu kvalitet, znanje i već u tom periodu počnu sticati međusobno povjerenje sa svojim pacijentima. Građani se mogu obratiti studentskoj organizaciji putem društvenih mreža dentclub_ssst ili pozivom na broj +387 62 397 111 ili +387 62 181 561”, pojašnjava Kadić.

Govoreći o važnosti praktične nastave na fakultetima, Kadić ističe da je nužno raditi na tješnjoj povezanosti privrede i akademoskog sektora.
“Generalno, smatram da obrazovne institucije moraju usko surađivati sa privredo, jer ćemo samo na taj način postići razvoj. Danas se od mladih koji završe svoje fakultete očekuju da znaju raditi svoj posao, iako nemaju baš svi priliku da steknu takvo iskustvo tokom studiranja. Na našem fakultetu mi se trudimo na razne načine da to objezbijedimo studentima, te da budući poslodavci imaju na tržištu stručnjake koje će zadovoljiti njihovu potražnju”, kazao je Kadić.

Kako kaže, veliku ulogu u motivisanju studenata u ovakvim aktivnostima i projektima imaju njihovi profesori i asistenti.

Foto: hayat.ba

“Da bi studenti bili aktivni i angažovani, pored njihove motivacije, veliku ulogu u tome imaju i njihovi učitelji. Moramo potaknuti u studentima želju za znanjem i radom. Naši studenti su se aktivirali u naučnim istraživanjima, raznim radionicama edukacije o oralnom zdravlju u osnovnim i srednjim školama, kao i radu sa pacijentima. Zbog toga smatram da je našim građanima ovo veoma dobra prilika da unaprijede svoje oralno zdravlje”, navodi Kadić.

Posljednjih godina intenziviran je odlazak mladih iz BiH, naročito visokoobrazovanih kadrova. Kadić je mišljenja da se postojeći ambijent može mijenjati nabolje isključivo konkretnim rezultatima i djelima.
“U trenutnoj situaciji, ne znam koliko bilo kakva poruka bez djela može nešto promijeniti, ali da će se trud i rad isplatiti, to je zasigurno. Stoga, iako se ne ostvari put koji ste zamislili, sigurno vas na kraju čeka nešto što će vam poruku iznad potvrditi – poručio je Kadić za kraj razgovora.

Izvor: hayat.ba/Mirza Imamović

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -