fbpx
NaslovnaSavjetiPovučene desni - uzroci i rješenja

Povučene desni – uzroci i rješenja

Jeste li primijetili da vam zubi izgledaju duže nego inače? Ili ste osjetili osjetljivost ili bol u zubima? Ako je tako, možda imate povučene desni, poznate i kao recesija desni.

Recesija zubnog mesa čest je stomatološki problem koji može pogoditi svakoga i važno ga je riješiti kako biste spriječili daljnje komplikacije. U ovondeljnom blogu, raspravljaćemo o uzrocima povlačenja desni i dostupnim rješenjima za njihovo liječenje.

- Advertisement -

Šta uzrokuje recesiju desni?
Do recesije desni dolazi kada se tkivo desni koje okružuje i podupire zube povuče ili se istroši, izlažući veći dio zuba ili korijena zuba. To može dovesti do raznih stomatoloških problema, uključujući karijes, osjetljivost, pa čak i gubitak zuba.

Najčešći uzroci povlačenja desni uključuju:
*Paradontoza: ovo je najčešći uzrok povlačenja desni. Parodontitis, takođe, poznata kao bolest desni, infekcija je koja oštećuje tkivo desni i kost koja podupire vaše zube.
*Pretjerano četkanje: Prejako pranje zubi ili korištenje četkice za zube s tvrdim vlaknima može uzrokovati trošenje gleđi i povlačenje zubnog mesa.

*Genetika: Neki ljudi mogu biti skloniji recesiji desni zbog svoje genetske strukture.
*Loša oralna higijena: neuspjeh četkanja i čišćenja zuba koncem redovno može dovesti do nakupljanja plaka i zubnog kamenca, što može uzrokovati bolesti desni i povlačenje desni.
*Hormonalne promjene: Promjene u hormonima tokom puberteta, trudnoće i menopauze mogu uzrokovati da desni postanu osjetljivije i vjerovatnije je da će se povući.

Rješenja za recesiju desni
Ako imate recesiju desni, nemojte paničiti. Postoji nekoliko dostupnih rješenja za liječenje problema, zavisno o težini stanja.

Najčešća rješenja za recesiju desni:
*Skidanje kamenca i kiretaža: Ovo je postupak dubinskog čišćenja koji uklanja naslage i kamenac sa zuba i desni. Stomatolog će koristiti posebne alate za uklanjanje nakupina ispod ruba desni i izravnati površinu korijena zuba kako bi se desni ponovno pričvrstile.
*Presađivanje desni: Ovo je hirurški postupak koji uključuje uzimanje tkiva iz drugog dijela usta ili korištenje sintetičkog materijala za pokrivanje izloženog korijena i obnavljanje linije desni.

*Pinhole hirurgija: Ovo je minimalno invazivna hirurška tehnika koja uključuje pravljenje male rupice u tkivu desni i korištenje posebnih instrumenata kako bi se tkivo lagano olabavilo i kliznulo preko izloženog korijena kako bi se pokrilo.

*Laserska terapija: Ovo je nekirurški postupak koji koristi laser za uklanjanje bakterija i stimuliranje rasta zdravog tkiva.
*Ortodontski tretman: Ponekad položaj zuba može doprinijeti povlačenju desni. Ortodontski tretmani, poput aparatića za zube, mogu pomoći u ponovnom postavljanju zuba i smanjiti rizik od daljnjeg povlačenja desni.
*Keramičke zubne ljuskice: Ponekad se izloženi zubni vratovi mogu pokriti keramičkim zubnim ljuskicama

Sprječavanje recesije desni
Prevencija je uvijek bolja od liječenja, a postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste spriječili pojavu recesije desni. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u održavanju zdravih desni:
*Redovno četkajte zube i koristite zubni konac ili oralni tuš: Četkajte zube dva puta dnevno četkicom s mekim vlaknima i pastom za zube. Koristite zubni konac ili oralni tuš najmanje jednom dnevno kako biste uklonili plak i ostatke hrane između zuba.

*Koristite vodicu za ispiranje usta: dobra vodica za usta može vam pomoći u ubijanju bakterija i osvježiti dah.
*Koristite četkicu za zube s mekim vlaknima: Odaberite četkicu za zube s mekim vlaknima kako ne biste oštetili gleđ i desni.
*Ne pretjerujte s četkanjem: prejako ili prečesto četkanje može uzrokovati trošenje gleđi i povlačenje desni.
*Prestanite da pušite: pušenje može povećati rizik od bolesti desni i recesije desni.

Izvor: Dental Centra 4Smile

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -