fbpx
NaslovnaSavjetiPovučene desni - kada se obratiti parodontologu?

Povučene desni – kada se obratiti parodontologu?

Prvi znak da sa vašim desnima nešto nije u redu je krvarenje desni tokom pranja zuba. Osnovni uzrok je dentalni plak ili zubni kamenac. Tada je potrebno posjetiti stomatologa koji će vam ukloniti meke naslage ili kamenac ako postoji i pokazati vam kako pravilno da perete zube. Nekoliko dana poslije toga krvarenje bi trebalo da prestane. Međutim, ako stomatolog uoči da postoje veći problemi u smislu klaćenja zuba ili postojanja parodontalnih džepova terapija dalje podrazumijeva obradu tih parodontalnih džepova sa specijalnim instrumentima tj. kiretama. Kontrola džepova slijedi poslije mjesec dana. Plići džepovi se na ovaj način mogu uspješno sanirati, ali za dublje džepove je neophodna hirurška obrada.

Spuštene ili povučene desni
Parodontolog se ne bavi samo parodontopatijom nego rješava i neke estetske nepravilnosti desni kao što su prenaglašene (spuštene) desni ili povučene desni. Kada su desni spuštene, skraćuje se krunica zuba tj. vidljivi dio zuba. To se rješava hirurškom procedurom koja se zove produženje kliničke krune zuba. Može da se radi na samo jednom ili više zuba kao što je prikazano na slici. Samom tom procedurom zubi izgledaju ljepši. Nekada se to radi i kao priprema za protetski rad.

- Advertisement -

Povučene desni ili recesija gingive može biti samo na jednom zubu ili više njih. Uzroci su razni, a posljedica je ogoljen vrat zuba koji je najčešće osjetljiv na hladno, a i narušena je estetika zubnog niza. Tretman podrazumijeva pronalaženje uzorka povlačenja desni i ako je moguća hirurška terapija vraćanja desni na prvobitni nivo ili prevencija daljeg napredovanja recesije.

Saniranje upale desni i parodontalnih džepova
Prije protetske nadoknade zuba (krunica, most ili parcijalne proteze) neophodno je sanirati upalu desni ili postojanje parodontalnih džepova. To je prvi korak koji se mora preduzeti ako želite da vam protetski rad traje. Prvi korak je uklanjanje kamenca i poliranje zuba. Ako nemate džepove za nekoliko dana može se krenuti sa pravljenjem proteskog rada. U drugom slučaju, slijedi obrada parodontalnih džepova, mjesec dana pauze i onda kontrola da se vidi rezultat terapije. Ako su džepovi i dalje prisutni slijedi njihova hirurška obrada. Poslije hirurgije opet mora postojati pauza od jednog ili dva mjeseca.

Tada se zubi mogu brusiti za buduće nadoknade. Naravno, kada se sve završi, sa stomatologom se dogovorite na koji način ćete ubuduće održavati higijenu i kada bi trebalo da dolazite na kontrolu. Kod endodontski liječenih zuba često se desi da pukne jedan dio zuba i da na njega mora da se stavi krunica. Ukoliko zub pukne nekoliko milimetara ispod nivoa desni, da bi buduća krunica mogla da obuhvati zub sa svih strana, neophodno je uraditi produženje kliničke krune zuba. To podrazumijeva malu operaciju gdje se ukloni jedan mali dio desni i kosti da bi se došlo do zdravog dijela zuba. (www.dentio.rs)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -