NaslovnaObavještenjaPovrede mliječnih zuba kod djece

Povrede mliječnih zuba kod djece

- Advertisement -

Povrede zuba predstavljaju najčešći problem u dječijoj stomatologiji. Uglavnom nastaju kao posljedica padova i udaraca o čvrste predmete, o dijelove nameštaja, o pod, o vrata…, a najučestalije su kod djece uzrasta između dvije i četiri godine. Povrede se razlikuju po mjestu na kome su nastale, kao i po obimu i složenosti oštećenja koje su izazvale na zubima. Neke traume, poput blagog isčašenja zuba su bezazlene, dok su druge, poput preloma krunice, korijena, ili krunice i korijena zajedno, komplikovanije. Najučestalija povreda mliječnih zuba kod djece je nabijanje zuba u vilicu (djelimično ili potpuno), odnosno intruzija zuba.

Što hitniji odlazak kod stomatologa
Kada do povrede dođe, potrebno je prije svega da roditelji sačuvaju prisebnost, da utješe dijete i pokušaju da ga umire što je moguće više. Povrede zuba u velikoj većini slučajeva su praćene krvarenjem iz usta, zbog čega je potrebno hitno odvesti dijete u stomatološku ordinaciju. U ordinaciji zubar obavlja detaljan pregled i utvrđuje tačan obim i vrstu povrede, a zatim, na osnovu dijagnoze, i način liječenja, ukoliko je liječenje uopšte potrebno. Na pregledu će od velikog značaja biti dobra saradnja roditelja i stomatologa, jer dijete koje je doživjelo ovakvu traumu, uz koju obavezno idu i krvarenje i bol, nije raspoloženo za saradnju.

Liječenje povreda mlečnih zuba
Metod liječenja određuje se u skladu sa nastalim oštećenjem. Dječje povrede zuba su najčešće na gornjim sjekutićima, a u 70% slučajeva riječ je o nabijanju zuba u vilicu (intruzija). Ukoliko je u pitanju intruzija, liječenje najčešće nije ni potrebno, jer zub uglavnom ponovo izraste. Ipak, obavezne su kontrole, čiju učestalost će odrediti stomatolog. U situacijama kada je povreda uzrokovala ispadanje mliječnih zuba, moguće je u nekim slučajevima vratiti zub u vilicu. Međutim, ako je do povrede koja je uzrokovala ispadanje mliječnog zubića došlo u uzrastu kada se mijenjaju mliječni zubi, tada stomatolog obično donese odluku da zub ne vraća u vilicu. Onda kada povreda izazove blagu pokretljivost (rasklaćivanje) zuba liječenje takođe neće biti potrebno, ali će stomatolog zakazivati redovne kontrole, jer postoji rizik od pojave nekroze (odumiranja) pulpe. Kod blagog rasklaćivanja zuba roditelji treba da daju djetetu meku hranu u narednih sedam do 14 dana, što će odrediti stomatolog. Takođe, u ovom periodu je potrebno posvetiti naročitu pažnju oralnoj higijeni. Ukoliko roditelji sami primijete neke simptome koji mogu ukazivati na promjene, potrebno je da dijete odvedu stomatologu prije termina narednog zakazanog pregleda. Ako je povreda izazvala izrazito rasklaćivanje zuba, stomatolog se, u zavisnosti od okolnosti, odlučuje ili za imobilizaciju zuba ili za njegovo vađenje.

Ispadanje mliječnog zuba nakon povrede
Nakon što dođe do povređivanja, roditelji obavezno treba da pronađu ispali zub, što je jako važno iz razloga što će stomatolog tada moći da pokuša da vrati ispali zub u vilicu, ali i zbog toga što se tako isključuje mogućnost da je dijete progutalo zubić ili da je došlo do nabijanja zuba u vilicu. Pronađeni zubić roditelj treba najprije da ispere pod mlazom vode, vodeći računa da ne izazove mehanička oštećenja zubnog korijena, ili da stavi zub u čašu sa vodom. Najbolje je da se zub stavi u fiziološki rastvor ili u dva decilitra vode u koju se rastopi kafena kašičica kuhinjske soli. Nakon toga, treba hitno otići sa djetetom kod stomatologa. Da bi stomatolog uopšte imao mogućnost da pokuša da vrati izbijeni zubić, dijete treba da bude u zubarskoj stolici najkasnije pola sata od trenutka kada je do traume došlo.

Šta kada dijete polomi zub?
U stomatološkoj ordinaciji obavlja se redovan pregled, ali i snimanje zuba, jer je to najbolji način da se utvrdi tačna vrsta preloma. Sam stomatološki tretman zavisi od vrste preloma, tačnije od dijela zuba koji je polomljen.Ukoliko je povreda izazvala prelom cakline, zubar vrši izravnavanje zuba kako bi se spriječile kasnije povrede jezika i usta, a potom premazuje zubić preparatom fluora. Kod preloma cakline i dentina, bez oštećenja pulpe, takođe se sprovodi liječenje, a sam postupak je komplikovaniji nego u prethodnom slučaju. Onda kada je trauma uzrokovala prelom korijena zuba, stomatolog će pokušati da liječi zubić, ako procijeni da je liječenje moguće, ali u mnogim slučajevima će, ipak, biti neophodno vađenje zuba.

Posljedice trauma mliječnih zuba
Povrede mliječnih zuba mogu ostaviti i dugoročnije posljedice. Zub koji je pretrpio traumu obično gubi boju i raste rizik od nekroze pulpe, a postoje i razne druge komplikacije, zbog čega je najvažnije voditi dijete na redovne stomatološke kontrole. Kod težih povreda, koje za posljedicu imaju gubitak više zuba, može doći do otežanog govora i žvakanja, pa stomatolog ponekad određuje nošenje proteze. Gubitak mliječnih zuba kod djece mlađe od tri godine uzrokuje sporije izbijanje stalnih zuba. Nabijanje mliječnog zuba u vilicu može izazvati oštećenje zametaka stalnih zuba… Malformacije stalnih zuba, nastale kao posljedica traume mliječnih, biće primjetne tek nakon nicanja stalnih zuba. I za sam kraj, ono što verovatno svi roditelji dobro znaju, ali je toliko važno da ga treba stalno isticati. Zdravi zubi su važni ne samo za oralno zdravlje, već i za zdravlje čitavog organizma, ali i za psihičko i duhovno zdravlje, a lijep osmijeh jača samopouzdanje. Djecu treba voditi na redovne stomatološke preglede, bez obzira na to koliko zdrave i lijepe zube imaju. Takođe, za zdravlje zuba veoma je važna i higijena, kao i odgovarajuća ishrana. (najboljamamanasvetu.com)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -