NaslovnaSavjetiPovlačenje desni

Povlačenje desni

- Advertisement -

Koja je funkcija desni i koji su simptomi za oboljenje desni. Saznajte više o uzrocima i posljedicama povlačenja desni odnosno terapiji za liječenje bolesti desni… Mnogi ljudi posjećuju stomatologa zbog problema sa zubima.

Međutim, desni su jednako važne za zdravlje zuba. Desni štite korijen zuba koji je ranjiviji od same krunice. Ukoliko se desni nalaze u lošem stanju, i sami zubi su u opasnosti. Prema tome, ukoliko želite da sačuvate zdravlje zuba, posvetite pažnju i svojim desnima.

Foto: dentalvortex.rs

Koja je funkcija desni i koji su simptomi za oboljenje desni
Prije nego što objasnimo sam fenomen povlačenja desni, potrebno je nešto ukratko reći o samim desnima i njihovoj funkciji. Desni ili zubno meso (stručno: gingiva) je epitelno i vezivno tkivo koje okružuje zubne korijene. Zdrave desni su potpuno pribijene uz zube, tvrde i roze boje.

One čuvaju zubne korijene od štetnih uticaja tako što predstavljaju prepreku za dijelove hrane i bakterije koje se mogu naći u usnoj duplji. Zubni korjenovi su ranjiviji, tj. manje otporni na spoljne uticaje od krunica, jer su mekši od gleđi.

Stoga je od izuzetne važnosti očuvanje zdravih desni. Jednu od manifestacija nezdravih desni predstavlja povlačenje desni. Na početak ovog procesa ukazuje povećanje krunice zuba, ali to nije jedini simptom.

Najčešći simptomi povlačenja desni su:
*otkriveni korjenovi zuba
*stvaranje prostora (džepova) između desni i zuba
*crvene i otečene desni
*bol u desnima koji se javlja na dodir
*krvarenje desni prilikom pranja zuba
*neprijatan zadah iz usta

Foto: freepik.com

Ukoliko ste primijetili ove simptome, vrijeme je da se javite stomatologu. Povlačenje desni ne mora biti preveliki problem ukoliko je u početnom stadijumu. Međutim, poodmakli stadijum može dovesti do ozbiljnijih posljedica poput gubitka zuba.

Uzroci povlačenja desni
Uzroci koji dovode do povlačenja desni mogu biti višestruki. Ono što je važno je da povlačenje desni ne mora nužno da ukazuje na neko oboljenje desni. Zbog toga možemo govoriti o uzrocima koji dovode do povlačenja desni usljed nekog oboljenja desni i uzrocima koje dovode do povlačenja desni usljed uticaja drugih faktora.

Povlačenje desni usljed oboljenja desni
Gingivitis ili upala desni je prvi stepe koji predstavlja oboljenje desni. Uzrokuje ga loše dejstvo bakterija iz dentalnog plaka koji se nakuplja na desnima i zubima. Prema tome, gingivitis je praktično posljedica loše oralne higijene. Gingivitis nije pretjerano opasno oboljenje desni budući da ne uzrokuje oštećenje tkiva.

Ipak, ukoliko se upala ne suzbije na vrijeme, može doći do težih oblika oboljenja što dovodi i do povlačenja desni. Paradentoza (ili paradontopatija) je bakterijska infekcija koja zahvata desni i kost. Paradentoza predstavlja drugi stepen u oboljenju desni, jer za razliku od gingivitisa oštećuje potpornu zubnu strukturu. Zbog toga povlačenje desni predstavlja jednu od manifestacija ovog oboljenja.

Foto: zubarolog.rs

Povlačenje desni usljed uticaja drugih faktora
Osim oboljenja, do povlačenja desni može doći usled mehaničkog dejstva, usljed nasljednih faktora ili kao posljedica loših navika. Evo nekih od štetnih faktora:
*nepravilno i grubo pranje zuba (upotreba jakih horizontalnih pokreta)
*korišćenje pretvrde četkice za zube
*urođeni nedostatak pripojne gingive, visoki pripoji plika i frenuluma
*pušenje
*nepravilan zagrižaj

Posljedice povlačenja desni
Posljedice koje mogu biti izazvane povlačenjem desni mogu biti: dio zuba može ostati nepokriven (estetski problem), preosjetljivost na hladne i tople nadražaje, javljanje karijesa na korijenu zuba, klimanje zuba kao nedostatak potporne strukture, ispadanje zuba.

Terapija
Povlačenje desni može dovesti do ozbiljnih posljedica. Ipak, postoje terapije koje mogu da spriječe neželjene posljedice. Ukoliko je povlačenje desni u ranom stadijumu, onda se problem može riješiti detaljnim i pravilnim vođenjem oralne higijene. Ukoliko se pak povlačenje desni nalazi u poodmakloj fazi, onda se preporučuju sljedeći postupci.

Foto: zubarolog.rs

Prva terapija podrazumijeva manju transplantaciju gigive sa nepca na ogoljeni dio korijena zuba. Drugim riječima, uzima se manji dio vezivnog tkiva sa nepca i zašiva se na mjesto gdje su se desni povukle sa korijena zuba. Ovo je vrlo pouzdana i bezopasna procedura sa veoma dobrim rezultatima. Ovakve intervencije poznate su pod nazivom SMAT i TVT. Druga procedura podrazumijeva korišćenje određenih preparta koji podstiču razmnožavanje ćelija tkiva.

Preparat se aplikuje ispod desni i tako se desni vraćaju na mjesto sa kog su se povukle. To su različite vrste membrana, preparata sa proteinom rasta amelogeninom (Emdogain), preparati sa faktorma rasta iz krvi pacijenta (PRF preparat). Na osnovu veličine, lokalizacije recesije i širine pripojne gingive specijalista hirurgije se opredjeljuje za određeni vid terapije recesije.

Izvor: ordinacija Dental Vortex

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -