fbpx
NaslovnaSavjetiPovlačenje desni - uzroci i prevencija

Povlačenje desni – uzroci i prevencija

- Advertisement -

Povlačenje desni je zapravo njihovo pomjeranje u pravcu korijena zuba. Korijen tada postaje vidljiv. Ovaj proces može biti prisutan na jednom ili više zuba, u zavisnosti od toga koji je uzrok povlačenja desni. Bez obzira na uzrok, proces povlačenja desni je isti. Vilična kost koja se nalazi ispod desni se povlači, odnosno resorbuje. Desni prate povlačenje kosti i na taj način dijelovi zuba, koji se inače nalaze ispod desni, postaju vidljivi.

Uzroci:
KAMENAC – mineralizovane naslage na zubima potiskuju desni i izazivaju njihovu upalu.
PARODONTOPATIJA (bolest potpornih struktura zuba) – kada je do oboljenja desni već došlo, proces povlačenja će se nastaviti ukoliko se oboljenje ne dovede u stanje mirovanja.
BRUKSIZAM – predstavlja škripanje i stiskanje zubima u toku noći. Jake sile koje se tada proizvode negativno utiču na desni.
NEPRAVILAN POLOŽAJ ZUBA (genetski faktor) – zbog svog lošeg položaja u vilici, zub trpi jače sile nego što bi trebalo i zbog toga dolazi do povlačenja desni na tom zubu.
GUBITAK JEDNOG ZUBA – u ovom slučaju preostali zubi se naginju u prazan prostor i desni se sa njih povlače.

NEADEKVATNI RADOVI – loše postavljene plombe i navlake na zubima izazivaju iritaciju desni, njihovu upalu i povlačenje.
NEPRAVILNO PRANJE ZUBA – energično pranje zuba, horizontalni pokreti četkicom i oštra vlakna dovode do oštećenja pripoja desni za zub.
PLIKE I FRENULUMI – poznata resica ispod usne može da ima nepovoljan položaj u odnosu na zube i da uzrokuje njihovo razdvajanje, kao i povlačenje desni.
PIRSING – stalna iritacija desni metalnim nakitom oštećuje pripoj desni.

Kako se boriti protiv povlačenja desni
REDOVNO ČIŠĆENJE – jednom u šest mjeseci posjetite svog stomatologa radi detaljnog čišćenja i poliranja zuba. Na taj način spriječićete nakupljanje kamenca, koji kasnije izaziva upalu desni i parodontopatiju.
NIGHTGUARD – zaštitna guma koja se nosi u toku spavanja, služi da spriječi škripanje zuba. Na taj način zubi i desni su zaštićeni.
ORTODONTSKA TERAPIJA – kada je povlačenje desni posljedica nepravilnog položaja zuba, neophodno je nošenjem proteze zube dovesti u pravilan položaj. Samo na taj način će proces povlačenja desni prestati.

ZAMJENA NEADEKVATNIH PLOMBI I NAVLAKA – uklanjanje iritacije dovodi do nestanka upale desni.
OPERACIJA RESICE – ukoliko se na vrijeme ukloni, resica neće više povlačiti desni. Ukoliko su zubi razdvojeni zbog resice (dijastema između gornjih jedinica), može doći do spontanog spajanja dva susjedna zuba.
ISPRAVNO PRANJE ZUBA – koristite meku četkicu, zube perite lagano, kružnim pokretima.
Proces povlačenja desni, takođe, predstavlja i prirodan proces kod starijih ljudi. Redovnim održavanjem zuba i desni kod stomatologa, maksimalno ćete usporiti ovaj porces i time produžiti vijek trajanja svojih zuba. (www.drbede.com)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -