NaslovnaObavještenjaPovezanost parodontitisa i komplikacija COVID-19

Povezanost parodontitisa i komplikacija COVID-19

- Advertisement -

Budući da su i parodontitis i COVID-19 povezani sa sistemskom upalom, istraživači sa Katarskog univerziteta i Hamad Medical Corporation u Kataru istraživali su vezu parodontitisa sa teškim ishodima respiratornog sindroma.

Nalazi studije potkrijepili su vezu između dvije bolesti, jer su pacijenti sa COVID-19 sa parodontitisom češće imali komplikacije ili umirali. Brojne prethodne studije su naglasile da parodontitis može uticati na sistemsko zdravlje i da je povezan sa nezaraznim bolestima kao što su dijabetes i kardiovaskularne bolesti, pa čak i sa prijevremenim smrtnim ishodom.

Foto: rsme.dental-tribune.com

Moguća veza sa COVID-19 bila je predmet ranijih studija, o čemu je još u oktobru izvještavao Dental Tribune International. U ovoj nedavno objavljenoj studiji učestvovalo je 568 pacijenata kojima je dijagnostikovan SARS-CoV-2 između februara i jula 2020. Od ovih pacijenata, 258 je imalo parodontitis, a 40 je imalo komplikacije povezane sa COVID-19.

Među pacijentima sa parodontitisom, 33 (12,8%) su doživela teške ishode COVID-19 za razliku od 7 od 310 pacijenata (2,3%) bez parodontitisa. Nakon prilagođavanja faktorima kao što su starost, pol, indeks tjelesne mase, pušenje i druga stanja, istraživački tim je otkrio da je kod pacijenata sa COVID-19 sa parodontitisom 3,67 puta vjerovatnije da će doživjeti sve komplikacije COVID-19 razmatrane u studiji, 3,54 puta veća vjerovatnoća za prijem u jedinicu intenzivne njege, 4,57 puta veća vjerovatnoća da će biti neophodan respirator i 8,81 puta veća vjerovatnoća da će umrijeti, u poređenju sa pacijentima bez parodontitisa.

Foto: cigna.com

Pored toga, markeri krvi koji ukazuju na zapaljenje u tijelu bili su značajno veći kod pacijenata sa COVID-19 koji su imali parodontitis u poređenju sa onima koji nisu. Prema istraživačima, povećani rezultati upale mogu biti objašnjenje za povećanu stopu komplikacija. Ipak, istraživači su istakli da studija ima ograničenja i njene rezultate treba uzimati oprezno, jer se nije bavila uzročnošću.

Istakli su potrebu za budućim istraživanjima, uključujući interventne studije usredsređene na uticaj parodontitisa i parodontalnih tretmana na infekcije SARS-CoV-2. U saopštenju za štampu Evropske parodontološke federacije (EFP), koautor prof. dr Mariano Sanz sa Univerziteta Complutense u Madridu u Španiji primijetio je da pacijenti sa parodontitisom mogu udisati oralne bakterije i na taj način njihova pluća mogu da se zaraze. Ovo je posebno opasno za pacijente koji koriste respirator.

Foto: dentalplans.com

„Ovo može doprinijeti pogoršanju stanja pacijenata sa COVID-19 i povećati rizik od smrtnog ishoda. Bolničko osoblje treba da identifikuje pacijente sa COVID-19 koji imaju parodontitis i da koriste oralne antiseptike za smanjenje prenosa bakterija“.
„Rezultati istraživanja sugerišu da upala u usnoj šupljini može otvoriti vrata korona virusu koji postaje sve nasilniji“, dodao je dr Lior Shapira, izabrani predsjednik EFP-a i profesor parodontologije na Hebrejskom univerzitetu – Stomatološki fakultet Hadassah u Izrael.

„Oralna njega treba da bude deo zdravstvenih preporuka kako bi se smanjio rizik od teških ishoda COVID-19.“
Ovo istraživanje pod naslovom “The mouth–COVID connection: Il-6 levels in periodontal disease-potential role in COVID-19-related respiratory complications,” objavljeno je 1. februara 2021. u onlajn izdanju časopisa „Journal of Clinical Periodontology“, prije objavljivanja u štampanom izdanju.

Izvor: Dental Tribune

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -