fbpx
NaslovnaIntervjuPotrebno je podići svijest i vještinu stomatologa o endodonciji

Potrebno je podići svijest i vještinu stomatologa o endodonciji

- Advertisement -

Doktor stomatologije Stevan Kopanja vlasnik je stomatološke ordinacije ”Lege Artis – dr Kopanja” iz Batajnice.

Sa doktorom Kopanjom razgovarali smo o endodonciji, a o tome kako se endodoncija kotira u regionu, kakva su endodontska stremljenja u svijetu, kao i o važnosti same ednodoncije čitajte u narednim redovima.

Za početak razgovora, objasnite nam pojam endodoncija?

Foto: privatna arhiva

„Endodoncija je oblast stomatologije koja se bavi oboljenjima zubne duplje, koja čini unutrašnji dio zuba. Zubna duplja je okružena dentinom i gleđu u krunici, kao i dentinom i cementom u korijenu zuba. Pored ovoga zbog anatomske povezanosti endodoncija se također bavi oboljenjima mekog tkiva i potpornog aparata zuba u slučaju endo-perio lezija, ili lezijama oko korijena zuba u slučaju periapikalnih i periradikularnih apikalnih periodontitisa. Endodoncijom se bave doktori stomatologije ili specijalisti endodoncije“.

Ova oblast je u posljednje vrijeme postala jako popularna. Recite nam otkud povećano interesovanje stomatologa za endodoncijom?
„Prije svega endodoncija na našim prostorima predstavlja dio svakodnevne prakse svih ordinacija iz nekoliko razloga: nedostatak preventivnih mjera, manjak svijesti pacijenata o značaju i potrebi besprijekorne oralne higijene, i posljedičnih uznapredovalih patologija. Pacijenti dolaze kad je zubna duplja već u ireverzibilnim promenama ili je nekrotična, što je praćeno bolovima, i kad se ne mogu sprovesti zahvati u cilju očuvanja vitaliteta zubne duplje kao sto su prekrivanje pulpe i pulpotomije. Stomatolozi su postali svjesni realnih mogućnosti kvalitetne i ispravne endodontske terapije, te je mogu nuditi više i češće u odnosu na neke hirurške metode liječenja, pa je interesovanje veće“.

Foto: Facebook/Stevan Kopanja

Prema Vašem mišljenju, koja je ocjena stanja u endodonciji na području regiona?
„Iskreno, ne mogu reći da je stanje loše, ali svakako može biti bolje. Prvi korak u ovome je da se podigne svijest i vještina stomatologa za ovakvu vrstu terapije. Kad kazem svijest, prije svega mislim da se prekine sa dogmama i mitovima kako se velike lezije ne mogu liječiti uspješno bez hirurgije, sa stavovima da je endodontska terapija “skupa i nenaplativa”, i da ima veliki % neuspjeha. Pod vještinom mislim na tehnički aspekt liječenja: naprednija klinička i radiološka dijagnostika, bolje i detaljnije vođenje kartona i dokumentacije, pravilna instrumentacija kanala bez rizika za jatrogene greške i frakture instrumenata, adekvatna post-endo rekonstrukcija zuba po indikaciji“.

Kako poboljšati ovo stanje i šta su uzroci trenutnog stanja?
„Uzročnici su brojni, i odgovore na to koji su dao bih kroz načine kako da se ovo stanje poboljša. Stomatolozi moraju imati dovoljno vremena za dijagnostičke i proceduralne terapijske mjere, a vrijeme je definisano prije svega iskustvom, znanjem i vještinom. Mladi stomatolozi, praktično početnici u poslu, dobivaju nerealno kratko vreme za komplikovane endodontske terapije.

Foto: Facebook/Stevan Kopanja

Asocijacije endodontista iz Amerike i Evrope su decenijama unazad postavljali standarde prakse i to je prvo što se treba poštovati i pratiti. Ordinacije moraju uložiti u opremu, materijale i instrumente za rad. To su prije svega koferdam, kvalitetan apeks lokator, endomotor, ultrazvučni aparat za rad u endodonciji i uveličanje – lupe ili dentalni operativni mikroskop. Posjete stručnih skupova sa temema ove oblasti i razmjena kliničkog iskustva između kolega je jako dobar vid unaprijeđenja rada u endodonciji“.

Šta je potrebno za kvalitetnu endodontsku terapiju?
„U ovom trenutku na našim prostorima: vrijeme i želja. Ako postoje ovo dvoje, gotovo da nema prepreka u provođenju kvalitetne endodontske terapije. Praćenjem radova i slučajeva objavljenih u renomiranim endodontskim časopisima može se vidjeti da neke granice gotovo da ne postoje u endodonciji. Do prije nekoliko godina u svojoj endodontskoj terapiji sam liječio molare sa 3 ili 4 kanala i lezije od nekoliko mm do 1cm, sada je dio svakodnevnice da se nalazi 5 ili 6 kanala ili se liječe lezije od 2-3cm.

Za razliku od drugih oblasti stomatologije, u slučaju većih patoloških promjena, ili kompleksne anatomije, endodontska terapija je teško ostvariva u jednoj posjeti, zato je bitno imati dovoljno vremena, kako bi se svi protokoli ispoštovali. Kolege dobijaju 30 do 45 min za endodotsku terapiju na molaru, sa aproskimalnim subgingivalnim destrukcijama, kompleksnom anatomijom, periapikalnom patologijom. To jednostavno nije dovoljno“.

Foto: Facebook/Stevan Kopanja

Koliko je važna upotreba koferdama i lupa, te koje su prednosti njihove upotrebe?
„Izuzetno! Koferdam i uveličanje su prvi koraci koji će napraviti ogromnu razliku na 3 polja: prema pacijentu, prema stomatologu i prema ishodu terapije. Pacijent će ukupno manje biti u ordinaciji, kako po vremenu posjete, tako i po broju posjeta. Koferdam će omogućiti stomatologu da koristi izuzetno jake i koncentrovane rastvore za dezinfekciju kanala, čija je koncentracija 4 do 6%, čime se povećava efikasnost, a smanjuje vrijeme. To nije primarni cilj upotrebe koferdama, već njegova pozitivna posljedica.

Stomatolog će imati bolje vidljivo operativno polje, bit će skoncentrisan isključivo na zub, manje stresa, veća produktivnost. Uveličanje ce doprinjeti i boljem držanju i položaju kičme. Ishod terapije trebamo mjeriti na 3 načina: pacijent nema bolove u periodu poslije intervencije, zub je funkcionalan, i na kontrolnim radiogramima se vidi smanjenje rasvjetljenja, ako je postojalo ili se nije razvio apikalni periodontitis, ako ga ranije nije bilo. Uz upotrebu koferdama i lupa jednostavno više anatomskih prostora i kanala tretiramo, možemo raditi konzervativne pristupne kavitete štedeći zdravo zubno tkivo“.

Foto: Facebook/Stevan Kopanja

Koje dodatne prednosti donosi endodoncija pacijentima?
„Adekvatna endodotska terapija daje pacijentima jednu prednost – biološka cijena. Pacijenti kroz endodontsku terapiju već za sedmicu, dvije mogu imati zub u funkciji, bez bolova i tegoba. Endodontska terapija može trajati jednu posjetu ili nekoliko posjeta, od jednog dana do nekoliko meseci. U slučaju da terapija traje duže, pacijent može imati ili kvalitetnu kompozitnu nadogradnju kroz koju se liječi zub ili privremenu krunu. Na ovaj način mogu održavati higijenu, meko tkivo se oporavlja, hrana ne zapada, i zub je u funkcionalnom opterećenju.

Uz adekvatnu kruničnu rekonstrukciju – direktni i indirektni ispuni ili krune, ovakvi zubi imaju višedecenijsko preživljavanje. Iako je o cijenama nezahvalno govoriti, ali na ovim prostorima cijena endodontske terapije je 5 do 10 puta niža od implantološke, dok je u inostranstvu razlika u cijeni zanemarljiva. Tako da možemo reći da je dobra endodontska terapija dobra za pacijenta finansijski i biološki, pošto ne prolazi kroz nekad komplikovane i rizične hirurške procedure“.

Koja je najveća prednost adekvatne endo terapije?
„Čuvanje prirodnog zuba. Zadatak stomatologa je da spriječi oboljenje na zubu, ili ako se desi oboljenje da ne dozvoli napredovanje. Uz svo poštovanje implantologije kao grane stomatologije, zubni implanti mogu biti zamjena za zube kojih nema ili koji se ne mogu liječiti, a nikako za zube na kojima nisu provedene adekvatne dijagnostičke i terapijske mjere“.

Foto: Facebook/Stevan Kopanja

Recite nam nešto više i o mašinskoj obradi?
„Mašinska instrumentacija je način da se na nešto brži i sigurniji način izvrši instrumentacija kanala. Na tržištu postoje različiti instrumenti za mašinsku obradu: po sastavu legure nikl-titanijuma, načinu kretnje. Da bi se provela uspješna i sigurna instrumentacija, stomatolog mora poznavati realne mogućnosti ovih instrumenata, njihove indikacije i selekciju upotrebe spram anatomije kanala korijena zuba, i najbitnije – mora se poznavati tehnika i sekvenca upotrebe instrumenata. U ovom trenutku mašinska obrada kanala nije toliko skupa kao prije, jer imamo više instrumenata na tržištu i endomotora. Zbog potražnje stomatologa i konkurencije proizvođača, cijena je postala prije svega dostupna“.

Za kraj, da li imate poruku za naše čitaoce?
„Poruka za pacijente: redovno – minimum dva puta godišnje se javljajte stomatologu na kontrolne kliničke i radiološke preglede, i pratite uputstva o održavanju oralne higijene koja dobijete. Poruka za stomatologe: napravite kratkoročno ostvarive ciljeve na polju endodoncije! To su realni poslovni planovi ulaganja u ono što nemate. a što smatrate neophodnim od opreme, materijala i instrumenata“.

Izvor: DentBiH

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -