Poslije vježbanja sačekajte sa pranjem zuba

  Stručnjaci utvrdili neobičnu vezu između ponašanja organizma nakon fizičke aktivnosti i sredstva za ispiranje usta nakon pranja. Korišćenje antibakterijskog sredstva za ispiranje usta može da umanji blagotvorne efekte vježbanja na pritisak, prenose britanski mediji. Studija je sprovedena nad 23 zdrave odrasle osobe koje su 30 minuta trčale na traci, a zatim je njihovo stanje praćeno naredna dva sata. Tokom perioda praćenja stanja, jednoj grupi je data tečnost za ispiranje usta sa antibakterijskim dejstvom, a drugoj “placebo” tečnost sa ukusom mente. Prva grupa imala je viši krvni pritisak od druge, što znači da je tečnost za ispiranje usta umanjila efekte vežbanja.

  Efekat koji podrazumijeva umanjenje krvnog pritiska usljed umora organizma nakon vježbanja opao je za čak 60 odsto kod onih koji su ispirali usta pravom antibakterijskom tečnošću, prenosi britanski “Telegraf”.
  “Krvni sudovi otvaraju se tokom vježbanja, kako bi krv brže stigla do aktiviranih mišića. Naša studija je pokazala da supstanca koju tijelo luči nakon vježbanja smanjuje pritisak, i dovodi do stanja poznatog kao post-vježbačka hipotenzija. Ta supstanca apsorbuje se u usnoj duplji kroz pljuvačku, ali je antibakterijska tečnost neutrališe i tijelo ne može dovoljno da umanji pritisak,” objasnio je dr Raul Beskos sa Univerziteta u Plimutu. (Mondo)

  , , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.