Posjete zubaru mogu vam spasiti život

  Redovan odlazak kod zubara ne samo što vam može spasiti zube već i smanjiti rizik od mnogih drugih bolesti. Malo je poznato da bolesni zubi mogu biti uzrok srčanih bolesti, problema sa prostatom, impotencije, određenih vrsta tumora, pa čak i moždanog udara.

  Rizik od srčanog i moždanog udara

  Nekoliko studija je dokazalo vezu između bolesti zuba i srčanih bolesti, ali i porast rizika od moždanog udara, tvrdi dr Mazen Natour. To je zato što bakterije koje uzrokuju upale, krvarenje i uništavanje tkiva oko zuba mogu putovati krvnim sistemom do arterija. Osim što dospijeva u arterije, bakterije mogu izazvati i ugruške u srcu.

  Rizik od raka

  Nacionalni institut za zdravlje ističe da se upala dugo povezuju s razvojem tumora što je duže tkivo pod infekcijom. Jedna studija je čak pokazala da je 13 odsto muškaraca s upalnim procesima kasnije dobilo neku vrstu raka –najviše pluća, bešike, bubrega i jetre, posebno ukoliko su bili pušači.

  Rizik od erektilne disfunkcije

  Nučnici su otkrili vezu između hroničnih upala, tačnije putujućih bakterija u vašim ustima i povećanog rizika od erektilne disfunkcije. Zapravo rezultati istraživanja s Tajvana, pokazuju da su muškarci s erektilnom disfunkcijom imali 79 odsto veće šanse da razviju impotenciju. Hronična upala zuba otpušta bakterije u krvotok koje putuju i do polnog organa…

  Problemi s prostatom

  Enzim u prostati PSA koji se nalazi u malim dozama je sasvim normalan, ali kada je prostata inficirana raste i nivo PSA. Povišeni nivo PSA može biti izazvan i upalnim procesima u ustima. Dakle, bakterije koje putuju do prostate mogu izazvati iritiacije, teške ejakulacije i bolove pri mokrenju.

  Kako popraviti stanje zuba

  Čak 56 odsto muškaraca ima bolesti zuba u odnosu na 36 odsto žena, najvjerovatnije zato što rjeđe odlaze kod stomatologa. Stomatolozi savjetuju da čak i u slučaju zdravih zuba, često posjećujete stomatologa kako bi se čišćenjem i redovnom provjerom konstantno smanjivale bakterije koje mogu završiti u krvotoku.

  Izvor: N1

  ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.