NaslovnaSavjetiPosjete stomatologu u periodu trudnoće bezbjedne su za trudnicu i bebu

Posjete stomatologu u periodu trudnoće bezbjedne su za trudnicu i bebu

- Advertisement -

U životu jedne žene, glavne fiziološke i hormonske promjene se dešavaju u trudnoći. Pod dejstvom hormona koji se pojačano luče u trudnoći (estrogen i progesteron), u organizmu se dešavaju različite promjene, jer tijelo nastoji da se prilagodi novonastalim uslovima. Ove promjene, kako u čitavom organizmu, tako i konkretno u usnoj duplji, zahtjevaju posebnu brigu i posvećenost, radi očuvanja dobrog opšteg zdravlja, kako u trudnoći, tako i poslije nje.

Nedavno istraživanje pokazalo je da većina žena ne posjećuje stomatologa u toku trudnoće jer postoji vjerovanje i bojazan da su intervencije u periodu trudnoće opasne, neizvodljive, da mogu da naškode fetusu, i da trudnice tome ne bi trebalo ni da pokušaju da se izlože. To je netačno. Naprotiv, tokom trudnoće, poželjno je posjetiti stomatologa bar jednom u tri mjeseca. Tokom tih posjeta, ljekar će izvršiti pregled svih zuba, sanirati one zube koji imaju karijesne lezije, temeljno očistiti zube od naslaga i zubnog kamenca.

Ovakva sanacija zuba je veoma važna, jer naslage i zubni kamenac povećavaju rizik od nastanka karijesa i upale desni. Redovno i profesionalno čišćenje zuba trudnice smanjuje i usporava mogućnost nastanka karijesa. Zanemareno oralno zdravlje i zubi destruirani karijesom mogu da postanu izvor infekcije, koja se može proširiti na čitav organizam, dovodeći u opasnost i majku i dijete. Zbog toga je preporuka: stomatološki tretman je bezbjedan i omogućava trudnicama postizanje optimalnog nivoa zdravlja zuba tokom trudnoće.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -