fbpx
NaslovnaSavjetiPokvaren zub koji se ne liječi može biti uzrok stradanja skoro svih...

Pokvaren zub koji se ne liječi može biti uzrok stradanja skoro svih organa

Pokvaren zub koji se ne liječi po organizmu rasipa bakterije i širi bolesti. Zbog toga mogu da stradaju srce, pluća, mozak i praktično svi organi.

Održavanje zuba zdravima važno je ne samo da bi se spriječila zubobolja već i da bi se zaštitili ostali organe od štetnih posljedica, koje po njih mogu da imaju pokvareni zubi. Milioni bakterija i mikroorganizama, što korisnih što štetnih, nalaze se u ustima svakog čovjeka i žive u zajednici.

- Advertisement -

Njihovo razorno djelovanje događa se kada pacijent i pored jake zubobolje ne odlazi kod ljekara kako bi se oralno žarište eliminisalo. Takođe, do razvoja bakterija dolazi i kada zubobolja samo tinja ili kada se osjeti da zub reaguje na toplo, hladno, kiselo ili na dodir. Ti znaci ukazuju da je zub već bolestan.

Ako se ne liječi u toj fazi, otvara se siguran put za još jače zubno oboljenje, ali i za prodor bolesnih bakterija u ostale organe. Najveću zamku predstavljaju situacije kada zub sam od sebe prestane da boli. Stuacija je mnogo gora kada je pokvaren zub u gornjoj vilici, jer tako bakterije preko sinusa mogu da dođu do mozga.

Opasna oralna žarišta, takođe, su i neizvađeni korjenovi zuba, parodontalni džepovi i parodontoza. Da bi se spriječilo štetno dejstvo oralnih žarišta, ona moraju da se odstrane. To, zavisno od vrste i stepena oštećenja, znači odsjecanje vrha korijena zuba, liječenje kanala zuba ili vađenje cijelog zuba, kao i operacije desni, ukoliko drugi načini liječenja više ne mogu da se primjene.

Izvor: instagram/stomatologija_maglajlic_sunkic

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -