NaslovnaSavjetiPokvaren zub koji se ne liječi može biti uzrok stradanja skoro svih...

Pokvaren zub koji se ne liječi može biti uzrok stradanja skoro svih organa

- Advertisement -

Pokvaren zub koji se ne liječi po organizmu rasipa bakterije i širi bolesti. Zbog toga mogu da stradaju srce, pluća, mozak i praktično svi organi.

Održavanje zuba zdravima važno je ne samo da bi se spriječila zubobolja već i da bi se zaštitili ostali organe od štetnih posljedica, koje po njih mogu da imaju pokvareni zubi. Milioni bakterija i mikroorganizama, što korisnih što štetnih, nalaze se u ustima svakog čovjeka i žive u zajednici.

Njihovo razorno djelovanje događa se kada pacijent i pored jake zubobolje ne odlazi kod ljekara kako bi se oralno žarište eliminisalo. Takođe, do razvoja bakterija dolazi i kada zubobolja samo tinja ili kada se osjeti da zub reaguje na toplo, hladno, kiselo ili na dodir. Ti znaci ukazuju da je zub već bolestan.

Ako se ne liječi u toj fazi, otvara se siguran put za još jače zubno oboljenje, ali i za prodor bolesnih bakterija u ostale organe. Najveću zamku predstavljaju situacije kada zub sam od sebe prestane da boli. Stuacija je mnogo gora kada je pokvaren zub u gornjoj vilici, jer tako bakterije preko sinusa mogu da dođu do mozga.

Opasna oralna žarišta, takođe, su i neizvađeni korjenovi zuba, parodontalni džepovi i parodontoza. Da bi se spriječilo štetno dejstvo oralnih žarišta, ona moraju da se odstrane. To, zavisno od vrste i stepena oštećenja, znači odsjecanje vrha korijena zuba, liječenje kanala zuba ili vađenje cijelog zuba, kao i operacije desni, ukoliko drugi načini liječenja više ne mogu da se primjene.

Izvor: instagram/stomatologija_maglajlic_sunkic

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -