NaslovnaSavjetiPokvaren zub, kako ga prepoznati?

Pokvaren zub, kako ga prepoznati?

- Advertisement -

Nikada ne želite čuti od zubara da vam kaže da imate pokvaren zub! Pokvaren zub je u biti novonastala rupa u jednom od vaših zuba, uzrokovana karijesnim procesom koji se razvija tokom vremena.

Možda nećete ni znati da imate pokvaren zub sve dok određene simptome nećete moći da ignorišete i zanemarivati tj. dok se karijes ne proširi do blizine zubnog živca i zub počne da iznenada boli. Nažalost, nakon što otkrijete da imate pokvaren zub, trebaćete da posjetiti stomatologa kako bi ga popravio i izradio novu plombu (ispunom), tamo gdje je karijes oštetio zub.

Foto: wellnessdoctorrx.com

Kako biste izbjegli potrebu za popravcima zuba i ispunom, bitno je da vodite brigu o svojim zubima, da redovno posjećujete stomatologa, uredno održavate oralnu higijenu, pazite na unos šećera i gaziranih pića i da ako primjetiti i najmanju promjenu kod zuba, odmah se javite stomatologu.

Koji su znakovi koji nam ukazuju da imamo pokvaren zub?
Ponekad je vrlo malu šupljinu (rupicu) u zubu nemoguće samostalno otkriti. Redovnim odlaskom kod stomatologa u ordinaciju dentalne medicine, zubar bi trebao da pregleda i ispita vaše zube ili čak napraviti rendgenski snimak vaših zuba da bi bio siguran da nemate ili imate pokvaren zub.

Pokvaren zub – zubobolja
Vaš zub može pulsirati ili boljeti, a vi se možete zateći da gurate jezik oko njega. Bol može postati posebno akutna kada pojedete nešto toplo, hladno ili stvarno slatko.

Foto: freepik.com

Pokvaren zub – osjetljivost
Otkrivate da je jedan od vaših zuba mnogo osjetljiviji na promjene temperature nego prije. Kad popijete nešto toplo ili hladno, možda ćete se trgnuti.

Pokvaren zub – tamne mrlje na zubu
To može biti bijela mrlja na vašem zubu ili može biti tamna (siva, smeđa, crna) boja. U svakom slučaju, ne odgovara ostatku vašeg zuba i znak je da nešto nije u redu.

Pokvaren zub – rupa u zubu
Možda je to mala rupa ili je to veća rupa ili pukotina koju možete osjetiti jezikom. Ako možete uočiti rupu na svom zubu, svakako očekujte da je potreban popravak zuba.

Pokvaren zub – oticanje ili krvarenje desni
Vaše desni mogu biti crvene ili natečene, naročito uz sami zub. U pokvareni zub često zapadaju ostaci hrane koji se oteženo čiste i time iritraju desni i provociraju upalu desni. Čak može doći i do krvarenja iz desni, pogotovo prilikom četkanja zuba.

Foto: 247newsagency.com

Pokvaren zub – loš dah
Trajni zadah često je znak bolesti desni. Kod loše oralne higijene kod zuba koji su dosta povareni, imamo puno naslaga kamenca koji se taloži oko zuba i nakuplja se u džepovima zubnog mesa oko samih zuba, zbog prekomjernog razvoja anaerobnih bakterija javlja se loš zadah koji je nemoguće odstraniti pranjem zuba ili ispiranjem usta sa kaduljom, usnim vodicama ili slično.

Svakako vam je potrebo što hitnije napraviti čišćenje zubnog kamenca sa pjeskarenjem i poliranjem zuba. Trajni zadah često je znak bolesti desni. Kod loše oralne higijene kod zuba koji su dosta povareni, imamo puno naslaga kamenca koji se taloži oko zuba i nakuplja se u džepovima zubnog mesa oko samih zuba, zbog prekomjernog razvoja anaerobnih bakterija javlja se loš zadah koji je nemoguće odstraniti pranjem zubi ili ispiranjem usta sa kaduljom, usnim vodicama ili slično.

Svakako vam je potrebo što hitnije da napravite čišćenje zubnog kamenca sa pjeskarenjem i poliranjem zuba.

Kada posjetiti stomatologa?
Uopšteno govoreći, trebali bi da redovno posjećujete stomatologa radi rutinske njege i kontrole zubi. Preporuka je ići na redovni stomatološki pregled svakih šest mjeseci. Ne bi trebali da čekate do sljedećeg termina ako naiđete na bilo kakve probleme.

Foto: freepik.com

Idite stomatologu kad god primijetite promjenu na desnima ili bilo kojem od zuba, naročito ako postoji bol ili oteklina. Dakle, ako su vam desni natečene i krvare ili vas jedan od zuba počne boljeti, vrijedi posjetiti stomatologa.

Kako spriječiti da imamo pokvarene zube?
Vjerojatno već znate jedan od načina kako spriječiti razvoj karijesa i pokvarenog zuba, pranje zuba dva do tri puta dnevno. Pomoću paste za zube s fluorom možete očistiti sve ostatke i bakterije koje stvaraju plak na vašim zubima i na desnima.

Kada perete zube fluoriranom pastom za zube, takođe pomažete gleđi na vašim zubima da se popravi i remineralizuje. Istraživanja su pokazala da korišćenje paste za zube s visokim postotkom fluora pomaže čak i više od paste za zube bez fluora. Neke od drugih strategija koje vam mogu pomoći u sprječavanju nastanka pokvarenog zuba:

Foto: stomatolog-beograd.rs

*Svaki dan čistite zube koncem, preporuka je naveče prije spavanja, čistiti zube zubnim koncem prije četkanja zuba.
*Ograničite količinu slatke hrane koju jedete kako se ostaci ne bi zadržavali na vašim zubima. Ako često jedete slatko, pokušajte koristiti žvakaće gume bez šećera koje neutralizuju pH u ustima bar 3-5 puta na dan, žvakati ih bar pet minuta.
*Operite zube nakon što ste jeli ljepljivu, slatku hranu.

*Svaki dan pijte dovoljnu količinu vode, preporuka je osam čaša vode.
*Isperite zube i desni svaku veče sa vodicom na način da ispirete pola minuta prije pranja zuba i pola minute nakon pranja zuba. Nakon toga ne pijete i ne jedete ništa osim vode.

Izvor: Dentus Perfectus

Prethodni članak
Sledeći članak
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -