NaslovnaSavjetiPojava novog stomatološkog problema - „mask mouth“

Pojava novog stomatološkog problema – „mask mouth“

- Advertisement -

Nošenje maske gdje god idemo postalo je sasvim normalno. Bilo da se radi o izlasku u kupovinu namirnica ili lijekova na javnim prostorima, svi se pobrinemo da stavimo maske kako bi smanjili rizik od zaraze koronavirusom i one su postale nužnost u trenutnom scenariju.

Međutim, nošenje maski cijeli dan izazvalo je i novo pitanje oralne higijene, koje su stomatolozi širom svijeta prozvali „mask mouth”.

Foto: bbc.com

Šta je to „mask mouth“?
Ako primjetite loš zadah nakon dužeg nošenja maske, onda niste sami. Stomatolozi se svakim danom sve više susreću s ovim problemom prilikom stomatoloških pregleda. Svi s vremena na vrijeme doživimo loš zadah, ali nošenje maski učinilo ga je sve prisutnijim.

Ne samo loš zadah, već dovodi i do drugih stomatoloških problema kao što su karijes i upaljeno tkivo desni. Čak i osobe bez istorije i pretjeranog susreta sa stomatološkim problemima suočavaju se s problemom upale desni i karijesa.

Foto: markhamdentalcentre.ca

Zašto se to događa?
Loš zadah se još naziva halitoza i obično je rezultat smanjene proizvodnje sline u ustima. Slina je odgovorna za neutralizovanje kiseline u ustima i sprječava karijes i bolesti desni. Kada nosimo masku, nos nam se djelimično zatvori, pa smo skloni disanju kroz usta.

To dovodi do suvih usta. Količina sline se smanjuje i bakterije se brzo nakupaju u ustima, što na kraju dovodi do lošeg zadaha i karijesa. Takođe, kada nosimo masku, skloni smo da pijemo manje vode, što dovodi do dehidracije. Oba ova pitanja uzrokuju oralne probleme.

Ljudi koji moraju da nose maske cijeli dan skloniji su ovom oralnom stanju u poređenju s onima koji nose maske sat ili dva. Osim toga, vrlo je vjerovatno da će ovo stanje mučiti one koji već imaju oralne probleme nastale ranije.

Foto: dimensionsofdentalhygiene.com

Kako se riješiti ovog problema?
Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste se riješili problema lošeg zadaha.
*Ostanite hidrirani: nastavite piti vodu cijeli dan, to pomaže u održavanju pH ravnoteže usta i zabraniće rast bakterija.
*Hrana: Kafa, šećer, prerađena hrana mogu povećati rizik od razvoja simptoma ovog novog stomatološkog problema koji se pojavio. U prehranu uključite zdravu hranu bogatu vlaknima.

*Redovno perite svoju masku za lice: Ukoliko koristite jednokratne maske, vrlo je važno da ih mijenjate nakon nekoliko sati i ne koristite više od jednom. Platnene maske koje su perive, bitno je redovno prati i dezifikovati, najbolje bi bilo nakon svake upotrebe. Nošenje prljave maske ne samo da povećava rizik od razvoja oralnih problema, već može uzrokovati i upalu grla.

Foto: freepik.com

*Održavajte oralnu higijenu: Četkajte zube i čistite koncem za zube dva puta dnevno. Ako je moguće, čistite svoje zube koncem nakon svakog obroka.
Iako možemo vidjeti da je nošenje maski uzrokovalo stomatološke probleme, bitno je da se pridržavate mjera, zaštitite sebe i druge i ostanete pozitivni dok novo normalno ne postane staro normalno.

Izvor: Arena poliklinika

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -