NaslovnaIntervjuPodsjetićemo se osnovnih načela u izradi totalnih proteza od anatomskih faktora, određivanja...

Podsjetićemo se osnovnih načela u izradi totalnih proteza od anatomskih faktora, određivanja međuviličnih odnosa…

- Advertisement -

Edukativni centar Dental city iz Pančeva u februaru organizuje dva edukativna skupa. Teme će biti “Mobilna protetika – realnost stomatološke svakodnevnice” i “Osnovi dentalne implantologije”.

Obje privlače veliklu pažnju stomatologa. Dr Dražen Kuprešanin će svim učesnicima do tančina približiti prvu temu.

Dr Dražen Kuprešanin

Krajem sljedećeg mjeseca biće održan kurs “Mobilna protetika – realnost stomatološke svakodnevnice”. Šta će učesnici biti u prilici da čuju?
“Učesnici će biti u prilici da prođu teoretski dio gdje ćemo se podsjetiti osnovnih načela u izradi totalnih proteza od anatomskih faktora, određivanja međuviličnih odnosa, otisaka tj. detaljan prolazak kroz sve faze izrade totalnih proteza. Biće riječi i o rješavanju krezubih pacijenata tj. izradi parcijalnih i kombinovanih protetskih nadoknada”, istakao je dr Kuprešanin za naš portal.

Koje su prednosti hands-on kurseva u području mobilne protetike i šta oni donose stomatolozima?

“Naravno da ništa ne može da zamijeni rad na pacijentu, ali hands on kursevi na modelima nam pružaju mogućnost da usavršimo svoje manuelne sposobnosti kroz vježbu i mogućnost višestrukog ponavljanja određenih faza”.

Kako hands-on kurs mobilne protetike može pomoći stomatolozima u svakodnevnoj praksi?
“Stomatolozima koji nemaju puno iskustva u mobilnoj protetici hands on kurs može pomoći da se upoznaju sa karakteristikama materijala konkretno sa oblikovanjem rubova individualne kašike kao i uzimanja funkcionalnog otiska”.

Dr Dražen Kuprešanin

Koje su najčešće poteškoće i problemi s kojima se susreću stomatolozi prilikom rada s mobilnom protetikom i kako ih mogu riješiti?
“Na osnovu mog iskustva i onoga što su me kolege uveijk pitale, najčeđće su to dvije faze u kojima dolazi do problema. Prva je uzimanje funkcionalnog otiska i nemogućnost uspostavnjanja ventilnog učinka. Druga faza gdje dolazi najčešce do grešaka jeste određivanje međuviličnih odnosa. Obje ove faze zahtijevaju prethodno dobro teoretsko znanje i postovanje svih postulata prilikom rada kako bi se potencijalne greške izbjegle”.

Koji su to najnovije materijali i tehnologije koji se koriste u mobilnoj protetici?
“Mobilna protetika kao i ostale grane stomatologije se stalno unapređuje. Noviji materijali nam pružaju kako bolje funkcionalne tako i estetske karakteristike mobilnih nadoknada. Ono što jeste promijenilo mobilnu protetiku su, takođe, implantati, odnosno implantima retinirane mobilne protetske nadoknade koje kao takve pružaju mnogo veći kvalitet života u odnosu na konvencionalne mobilne radove”, zaključio je dr Kuprešanin.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -