NaslovnaObavještenjaPodjela među stomatolozima; smjena Mandića pravna hajdučija?

Podjela među stomatolozima; smjena Mandića pravna hajdučija?

- Advertisement -

Na sjednici Skupštine Stomatološke komore Crne Gore, održanoj 2. jula, 17 delegata je izglasalo nepovjerenje predsjedniku Komore dr Goranu Mandiću.

Smjena Mandića uslijedila je nakon inicijative predsjednika Skupštine SKCG doktora Gorana Radulovića da se raspušti aktuelna Skupština i raspišu izbori za sve organe, jer im je u maju ove godine istekao četvorogodišnji mandate.

Foto: freepik.com

“Nadamo se da navedeni “puč” koji je pokušala da izvrši grupa delegata, na čelu sa dr Borislavom Ćalovicem – članom Izvršnog odbora aktuelne Komore i bivšim prvim predsjednikom SKCG – neće uspjeti! S obzirom na to da je mandat članovima Skupštine istekao, aktuelno rukovodstvo SKCG ima zadatak i želju da raspiše prve legitimne i sveobuhvatne izbore za nove članove Skupštine, uz učešće svih stomatologa Crne Gore, koji bi imali pravo da biraju i budu birani. U tom smislu, nije jasno čemu žurba dijela delegata? Zašto je dr Ćalovicu, inače penzioneru, toliko stalo da mimo Zakona i mimo procedura, vršeći pritisak na članove Skupštine, silom ubrza nešto što neminovno ide svom logičnom i zakonskom kraju?”, pitaju članovi glavne izborne komisije SKCG, u saopštenju dostavljenom Gradskom radiju.

Oni tvrde da je takvo postupanje potrebno jedino Ćaloviću i grupi stomatologa oko njega, koji su, kako navode, nelegitimno i formirali aktuelnu SKCG u decembru 2016.

Foto: freepik.com

“O tome dovoljno govori tužba 200 crnogorskih stomatologa podnijeta Upravnom sudu 2018.godine, u kojoj su navedene sve pravno relevantne činjenice o nelegitimnom i protivzakonitom načinu formiranja aktuelne SKCG od strane istih ljudi koji danas, ne dozvoljavaju održavanje prvih legitimnih izbora za organe Komore. Naime, u formiranju aktuelne SKCG, u decembru 2016, nije učestvovala većina crnogorskih stomatologa, već je njeno formiranje organizovao dr Ćalović sa svojom družinom, tako da su delegati tada izabrani putem telefonskih poziva, bez učešća stomatološke javnosti”, navodi se u saopštenju.

Iz SKCG ističu da je u ovom momentu sve u rukama Ministarstva zdravlja i ministarke Jelene Borovinić-Bojović koja, bude li se striktno pridržavala Zakona i pravilnika – a vjeruju da hoće – pred sobom imati lak posao.

Foto: freepik.com

“Uvjereni smo da će Ministarka zdravlja donijeti odluku u korist komore, svih stomatologa i građana koji su korisnici stomatoloških usluga – a to je: da neće prihvatiti tj. potpisati razrešenje dr Gorana Mandića sa mjesta predsjednika i postavljanje novog v.d.predsjednika dr Nikole Barovića, koji je izabran u situaciji kada je SKCG u tehničkom mandatu. Ovakvim gestom Ministarka zdravlja bi omogućila da se u Crnoj Gori, po prvi put, organizuju i sprovedu legitimni i sveobuhvatni izbori za sve organe SK, što je osnov pravilnog i zakonskog funkcionisanja ove strukovne organizacije”, zaključuju iz glavne izborne komisije.

Redakcija Gradskog radija se povodom njihovog saopštenja obratila Ministarstvu zdravlja, čiji odgovor integralno prenosimo:
“Izbor organa komore je isključivo u nadležnosti te komore, tako da Ministarstvo zdravlja na taj postupak ne može da utiče.”

Izvor: Gradski radio

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -