fbpx
NaslovnaObavještenjaPočelo istraživanje kako da se spriječi IPF kod stomatologa

Počelo istraživanje kako da se spriječi IPF kod stomatologa

- Advertisement -

Udisanje opasnih čestica predstavlja opasnost za stomatologe. Fotinos Panagakos, prodekan za istraživanja na Stomatološkom fakultetu Univerziteta Zapadna Virdžinije, sarađuje sa timom Nacionalnog instituta za bezbjednost i zdravlje na radu, kako bi proučio kako mikroskopske čestice i gasovi mogu biti generisani tokom stomatoloških zahvata. NIOSH – odeljenje Centara za kontrolu i prevenciju bolesti – finansira projekat.

-Kada stomatolog buši vaš zub, oni koristi vodu sa usisavanjem, tako da će sistem za usisavanje uhvatiti većinu čestičnih materija. A ako se uđe u vazduh, moraju da nose masku koja treba da spriječi da vlaga i čestice ne prolaze. To su stvari koje stvaraju zabrinutost – rekao je Panagos.

Pangakos i njegovi saradnici – Randal Nett i Braj Blekli iz NIOSH-a – procenjuju kako stomatolozi dolaze u kontakt sa gasovima i prašinom u zubnim klinikama. U pet nastavnih klinika i 29 privatnih stomatoloških klinika, oni će da mjere veličinu i koncentraciju čestica u realnom vremenu tokom uobičajenih stomatoloških zahvata. Oni će, takođe, karakterisati hemijski sastav čestica i gasova.

Uzorci koje će analizirati su različiti: metali, prašina, silicijum dioksid, isparljiva organska jedinjenja i anestetički gasovi. Idući izvan radnih stanica klinika, istraživači će procijeniti ventilaciju u svakoj klinici koju posjećuju. Podsticaj ove studije bio je niz stomatologa koji su se javljali ljekaru sa dijagnozom iste hroničnog stanja pluća – idiopatske plućne fibroze. IPF se karakteriše ožiljcima u plućima. Pacijenti postepeno ostaju bez daha i moraju da zatraže dodatni kiseonik, mehaničku ventilaciju…

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -