fbpx
NaslovnaObavještenjaPlombiranje ne liječi zub i ne sprečava pojavu novog karijesa

Plombiranje ne liječi zub i ne sprečava pojavu novog karijesa

- Advertisement -
Autor: prof. dr Jovan Vojinović

Više puta smo naglasili da se problem razvoja karijesa ne rešava samo sa “plombiranjem zuba“. Plombiranje sprečava razaranje zuba u dubinu, prema zubnoj pulpi (popularni naziv živac). Ukoliko se to ne spriječi, zapaljenje zahvata pulpu i preko korijena zuba prelazi na viličnu kost. Tada nastaju komplikacije poput otoka, bola, fistula, ali se ugrožava i opšte zdravlje širenjem bakterija i toksina po cijelom organizmu. Ali, sa plombiranjem zuba se ne sprečava razvoj novih krijesa na drugim površinama istog, kao i na susjednim zubima.

Karijes je složen proces koji započinje sa topljenjem zubne gleđi (često se vidi kao bijela mrlja); kada dovoljno oslabi, ona puca i stvara se defekt (stručni naziv je kavitet). U fazi početnog topljenja (demineralizacija) karijes se može u poptunosti izliječiti bez stavljanja plombe. Kada se već stvori defekt on se mora popuniti materijalom za ispune (plomba).

Pojava i jednog jedinog karijesa (bijela mrlja ili kavitet) su znak ozbiljnog rizika i zahtijeva hitnu intervenciju definisanja svih uzočnih faktora. Na osnovu toga se pravi strategija liječenja i sprečavanja stvaranja novih karioznih defekata.

Još je poželjnije, što današnja nauka omogućava, da se i prije pojave uočljivih simptoma karijesa (bijele mrlje i kavitet), odredi nivo rizika, i na osnovu toga sprovedu odgovarajuće preventivne mjere, koje će spriječiti razvoj bolesti i neophodnost za postavom plombi.

Značajno je da se u sklopu redovnih kontrola, kod osoba sa znacima rizika, sprovedu i neophodne dijagnostičke metode, koje mogu da otkriju početne znake topljenja zubne gleđi i na golom oku nedostupnim mjestima. To se prije svega odnosi na bočne površine zuba. Oni se običnim pregledom teško otkrivaju u ranom stadijumu, pogotovu kod mliječnih zuba. Kada se vide, uglavnom je proces već nepovratno napredovao do puple. Postoje dodatne dijagnostičke metode poput specijalnih rendgenskih snimaka (oni kod male djece ponekada teško izvodljive), ali i specijalnih aparata za mjerenje stepena mineralizacije. Kod veće djece i stalnih zuba one bi trebalo da budu rutinske, ali se rijetko sprovode.

Postojanje kaviteta na zubima znači i neminovno prisustvo vidljivih i nevidljivih, gore neavedenih početnih topljenjima (bele mrlje) na drugim mjestima. Odgovarajućom preventivnom strategijom moguće je da se one potpuno izliječe i spriječi njihovo pretvaranje u defekte. Ali obično pranje zuba u ovoj fazi više nije dovoljno.

Neophodne su dodatne mjere i sredstva za oporavak oslabljenje zubne gleđi (reminralizacija). Njih može da odredi i prati samo iskusni i obučeni stomatolog. Nažalost većina stomatoloških pregleda kod nas se svodi samo na traganje za kavitetima i njihovim plombiranjem.

Postojanje karijesa mliječnih zuba je ozbiljan problem jer je usna duplja “zagađena” sa štetnim bakterijama. Ukoliko se u takvom okruženju  pojave stalni zubi,  oni će vrlo brzo oboljeti i zahtijevati plombiranje. Nažalost u našim sredinama u periodu nicanja stalnih zuba prosječno po detetu ima četiri do pet oboljelih mliječnih zuba, a već u šestoj godini (tek što su iznikli prvi stalni zubi) prosječno je obolio skoro jedan stalni zub. Zbog toga, zdravi mliječni zubi predstavljaju temelj budućeg zdravlja.

Karijes na mliječnim zubima vrlo brzo napreduje i ukoliko se na vrijeme ne interveniše zahvata zubnu pulpu, i tada je uglavnom rešenje njihovo vađenje. Zbog toga je izuzetno važno da se što prije zaštite postojeći defekti, makar i privremenim plombama. Uvođenjem pojačanih preventivnih mjera (prema riziku), pored oporavka bijelih mrlja, usporava se i napredovanje postojećih karijesa.

Pojedini oblici karijesa sa defektom (kavitet) mliječnih zuba, posebno kod sasvim male djece mogu da se rešavaju i bez omražene “bušilice”, samo sa ručnim instrumentima i specijalnim materijalima.

Kod razorenih mliječnih zuba, koji ne pokazuju znake oboljenja zubne pulpe (to nije baš jednostavno odrediti i uvijek postoji rizik da se ono razvije i posle plombiranja), i gdje nije moguće postaviti stabilan ispun, mogu se uraditi i specijalne fabričke krunice.

Na kraju, još jednom naglašavamo:

Pojava i jednog jedinog karijesa je znak velikog rizika i neophodno je sprovesti prije svega kompleksan program liječenja usne duplje i prevencije. Bez toga nema zaustavljanja procesa, a plombiranje je uzaludno.

Izvor: drjovan.biz

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -