NaslovnaObavještenjaPlombiranje ne garantuje sprječavanje nastanka novog karijesa

Plombiranje ne garantuje sprječavanje nastanka novog karijesa

- Advertisement -

Plombiranje sprječava razaranje zuba u dubinu, prema zubnom živcu. Ukoliko se to ne spriječi, zapaljenje zahvata živac (pulpu) i preko korijena zuba prelazi na viličnu kost. Tada nastaju komplikacije poput otoka, bola, fistula, ali se ugrožava i opšte zdravlje širenjem bakterija i toksina po cijelom organizmu. Ipak, značajno je znati da se plombiranjem zuba ne sprječava razvoj novih krijesa na drugim površinama istog, kao i na susjednim zubima.

U procesu plombiranja stomatolog prvo mora ukloniti karijes i doći do zdravog dijela zuba, kojeg potom mora ispuniti kako bi se zaštitio živac i kako bi zub mogao biti funkcionalan.

Plombiranje se vrši kada je karijes uništio zub te se želi spriječiti razaranje prema pulpi, takođe plombiranje se vrši i kada se žele zamijeniti stare klasične plombe novim. Najtrajniji zubni ispun je keramički jer je vrlo otporan, dugotrajan ali i estetski najprihvatljiviji pošto je jedva vidljiv. Klasična plomba (amalgamski ispun) je jednostavno i brzo rješenje, no amalgam se sve rjeđe koristi u modernoj stomatologiji radi dokazanog štetnog djelovanja, ali i estetike.

Moderna tehnologija omogućava liječenje karijesa bez boli. Laserom se može odstraniti cijelo karijesom zahvaćeno zubno tkivo bez gubitka ostalog zdravog zubnog tkiva, ali jedino u slučaju primarnog karijesa. Ako se radi o karijesu oko ili ispod starog ispuna, bilo amalgamskog ili kompozitnog ipak se koristi klasična metoda – pomoću zubarske bušilice. U tom slučaju, svaki pacijent kod kojeg nema kontraindikacija za lokalnu anesteziju dobija istu i postupak je potpuno bezbolan.

Karijes mliječnih zuba

Postojanje karijesa mliječnih zuba je ozbiljan problem jer je usna duplja već prepuna štetnih bakterija. Ukoliko se u takvom okruženju  pojave stalni zubi,  oni će vrlo brzo oboljeti i zahtijevati plombiranje. Nažalost u našim sredinama u periodu nicanja stalnih zuba prosječno po djetetu ima četiri do pet oboljelih mliječnih zuba, a već u šestoj godini prosječno je obolio skoro jedan stalni zub. Zbog toga, zdravi mliječni zubi predstavljaju temelj budućeg zdravlja.

Karijes na mliječnim zubima vrlo brzo napreduje i ukoliko se na vrijeme ne interveniše zahvata zubnu pulpu, i tada je uglavnom rješenje njihovo vađenje. Zbog toga je izuzetno važno da se što prije zaštite postojeći defekti, makar i privremenim plombama.

Prevencija

Za prevenciju zubnog karijesa važna je redovna i pravilna oralna higijena, odnosno pranje zuba te čišćenje međuzubnog prostora zubnim koncem. Slijedi pravilna prehrana, s vrlo umjerenim sadržajem potencijalno opasnih sastojaka (bombona, lizalica, rafiniranoga šećera, zaslađenih peciva, slatko-kiselih pića).

Ako i dođe do pojave karijesa, dobro je što prije pristupiti liječenju kako oštećenje ne bi došlo do zubne pulpe. Ne smije se čekati da zub zaboli jer je to znak da je karijes već probio gleđ i stigao do mekog tkiva i živca, a tada se liječenje komplikuje i produžava.

Izvor: stomatologijamaglajlic.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -