fbpx
NaslovnaSavjetiPet znakova koji govore da morate hitno kod stomatologa

Pet znakova koji govore da morate hitno kod stomatologa

- Advertisement -

Pranje najmanje dva puta dnevno, čišćenje zubnim koncem jednom dnevno i čišćenje kamenca dva puta godišnje. To su osnovna pravila za održavanje zdravlja zuba i usne šupljine. Ukoliko ih slijedite, velike su šanse da vas narednih pet znakova, koji vam govore da morate stomatologu, neće zadesiti. U svakom slučaju, dobro je znati na što najčešći dentalni problemi ukazuju.

Oštra bol
Osjetite li iznenadan i oštar bol u jednom ili više zuba tokom zagriza, znak je da imate rupe u zubima i da zubi propadaju. Krivac za to je kiselina nastala iz šećera iz hrane koju jedemo, a koju nismo uklonili pranjem. Kad rupe u zubima postanu duboke, dolazi do osjetljivosti i vremenom do propadanja zuba. Ako se bol javlja rijetko i nije ograničena na jednu tačku, nije ništa zabrinjavajuće, ali ako traje, odnosno ponavlja se tokom sedam dana ili duže, trebalo bi da posjetiti stomatologa.

Pulsirajuća bol
Ako, kao u prethodnom slučaju, zubobolja traje duže od nedelju dana i praćena je pulsirajućim bolm u zubima, to može biti znak infekcije korijena zuba ili pak upalu. Dugotrajna pulsirajuća bol, koju prate natečeni desni, takođe može biti posljedica upale zuba. Samo zubar može reći o čemu se tačno radi, zato treba odmah da se obratite stomatologu.

Klimav ili iskrivljen zub
Klimanje, razdvajanje ili, u najgorem slučaju, ispadanje zubi ukazuju na parodontozu kod koje dolazi do gubitka koštane mase oko usta i vilice. Uzrok bolesti je nedovoljna higijena zuba i usne šupljine zbog čega bakterije stvaraju tanak sloj na zubima poznat kao plak koji se vremenom pretvara u kamenac i zatim se može proširiti na zubno meso i kosti. Ukoliko imate ovo, odmah se obratite stomatologu.

Desni koje krvare ili su natečene
Može biti nuspojava trudnoće ili neke druge hormonalne promjene, ali i posljedica nakupljanja bakterija. Ako krvarenje desni i otok nestanu nakon nekoliko dana, uz redovito pranje i čišćenje zubnim koncem, ne morate brinuti. Međutim, ako problem potraje više od nedelju dana i popraćeno je bolovima, vjerojatno je riječ o nekoj bolesti desni. Zbog toga morate potražiti pomoć stručnjaka

Rane u ustima
Bolne ranice u ustima često nastaju zbog konzumiranja previše citrusa, ljute ili prevruće hrane. Ako ranice počnu da zarastaju, nije ništa ozbiljno. Ali ako se stalno vraćaju ili pak traju duže, može da znači ozbiljan nedostatak vitamina ili minerala i bilo bi dobro da odete kod stomatologa.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -