NaslovnaSavjetiPet stvari šta da radite nakon vađenja zuba

Pet stvari šta da radite nakon vađenja zuba

- Advertisement -

Dobra njega nakon vađenja pomaže u smanjivanju komplikacije povezanih sa oralnom operacijom. Najvažnija stvar je da dobro vodite računa o sebi nakon operacije. Jedan dio njege podrazumijeva da mirujete.

Najbolje je da ostanete kod kuće nakon operacije i ne raditi nekoliko dana. Dobra ishrana je, takođe, jako bitna. Tijelo će iskoristiti hranljive materije koje unosimo hranom kako bi saniralo ranicu od operacije. Uzimanje lijekova nakon operacije je jos jedan korak u njezi. Antibiotici su apsolutno neophodni kako bi se izbjegla bilo kakva infekcija.

Foto: oralsurgeryofutah.com

Šta da radite nakon vađenja zuba?
Kako kontrolisati krvarenje poslije vađenja zuba? Prvo i najvažnije, morate spriječiti pretjerano krvarenje tako što ćete izazvati formiranje krvnog ugruška. To znači da, nekoliko sati nakon operacije, nježne zagrizete i držite parče gaze. Cio taj dan nemojte ispirati usta, pijte na slamku i nemojte da pušite.

Čvrsto zagrizite gazu i držite je u ustima pola sata, nakon toga je nježno izvadite. Krvarenja će biti oko mjesta operacije nekoliko sati i to je normalno. Nemojte ispljuvavati, ili sisati kroz slamku, jer to može izazvati krvarenje. Ako se krvarenje nastavi kada dođete kući, postavite gazu ili hladnu i vlažnu kesicu čaja na ranu i zagrizite čvrsto držeči tako pola sata. Izbjegavajte trljanje ranice jezikom.

Držite glavu visoko podignutu na nekoliko jastuka. Nemojte pušiti 24 sata nakon operacije jer to može izazvati krvarenje, bol i omesti zacjeljivanje.

Da li da ispiram usta poslije vađenja zuba?
Nemojte ispirati usta, ili prati zube prvih 12 sati nakon operacije. Koristite toplu slanu vodu (pola kašičice soli u pola šolje tople vode) za ispiranje i tako na svaka dva sata.

Foto: medibank.com.au

Odmor poslije vađenja zuba?
Nemojte da se naprežete ili vježbate najmanje nedelju dana. Pravilna njega zahtijeva odmor. Ali bez brige, nećete imati kalorija za sagorjevanje jer ćete moći samo da pijete (ne iz slamke doduše) i jedete mekanu hranu nekoliko dana nakon operacije.

Dosta se odmarajte, najmanje osam do 10 sati noćnog sna. Izbjegavajte bilo kakve vježbe prva 24 sata i nemojte previše pomjerati usta. Fizička aktivnost može pojačati krvarenje.

Šta da jedem poslije vađenja zuba?
Jedite meku ili tečnu hranu bogatu bjelančevinama. Pijte velike količine vode i voćnih sokova. Nemojte piti na slamku jer to može izazvati krvarenje. Iz istog razloga izbjegavajte i vruću hranu.

Izbjegavajte hranu koja zahtijeva previše žvakanja. Ne žvaćite hranu na onoj strani na kojoj je zub izvađen! Zaobiđite to područje i kada perete zube. Tokom njege biće i otoka. Ne brinite. To je normalno! Jednostavno stavite malo leda umotanog u gazu na mjesto otoka. Otok će vremenom splasti, ali možete osjećati ukočenost neko vrijeme.

Foto: desmoinesdentalcenter.com

Bol i neugodnost nakon vađenja zuba?
Određena nelagodnost je normalna nakon operacije. Bol možete smanjiti lijekovima protiv bolova koje vam je prepisao ili preporučio stomatolog. Uzmite lijek protiv bolova prije nego što prođe dejstvo anestezije i utrnulost prestane. Lijek uzmite sa vodom i malo hrane kako bi izbjegli mučninu.

Lijekove protiv bolova možete koristiti privremeno da umanjite bol. Nemojte koristiti ove lijekove: Aspirin, Ibuprofen, Ketoprofen, Naproksen, Acataminophen. Njega nakon vađenja zuba nije zabavna i možda ćete sada više puta razmisliti o prednostima vađenja zuba, ali vaš stomatolog će vam prepisati lijekove kako biste ublažili bol i otok. Stoga se opustite i iskoristite vađenje zuba kao izgovor da jedete sladoled!

Izvor: Stomatologija info

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -