NaslovnaObavještenjaPet dominantnih trendova u digitalnoj stomatologiji za 2024. godinu

Pet dominantnih trendova u digitalnoj stomatologiji za 2024. godinu

- Advertisement -

Digitalno doba nije više nešto što predstoji, ono je današnjica stomatologije, saglasni su svi stručnjaci sa kojima smo razgovarali u posljednje vrijeme. Laboratorije zubnih tehničara odavno su unaprijedile i olakšale svoj rad uz pomoć digitalne tehnologije, a sada je i sve više digitalnih ordinacija širom Balkana, dok se pojavljuju i softveri koji olakšavaju njihovo vođenje.

Posebno zanimljiva tema je vještačka inteligencija. Na Zapadu se ona uveliko inkorporira u sistem zdravstva i već se vide benefiti. Po mnogima će vještačka inteligencija upravo biti najdominantniji trend u stomatologiji u narednom periodu. Od iskustva pacijenata preko radova zubnih tehničara do tretmana koje stomatolozi primjenjuju, digitalizacija svako dana napreduje i unosi revoluciju u njihove svakodnevnice. Britanski Dentistry zato je odabrao pet trendova koji će oblikovati digitalnu stomatologiju tokom 2024, a njihov izbor prenosimo u cjelosti.

Generativna vještačka inteliencija za sve

Impresivne mogućnosti ChatGPT-a i brz napredak generativne vještačke inteligencije nastaviće da čini vještačku inteligenciju dominantnim trendom tehnologije u 2024. U stomatologiji vidimo uzbudljive mogućnosti za njenu primjenu u dijagnostici, planiranju i tretmanu, na primjer, dijagnostika rendgenskih snimaka podržana vještačkom inteligencijom.

U 2023. godini, vidjeli smo koliko je daleko stigla generativna vještačka inteligencija sa velikim rastom 3Shape Automate servisa za izradu krunica. Više od dva miliona dizajna krunica preuzeto je sa stopom prihvatanja od 92% putem potpuno automatizovanog servisa podržanog vještačkom inteligencijom. Drugi primjeri uključuju automatsku podršku putem telefona i marketing koji su vođeni vještačkom inteligencijom.

Bum i transformacija intraoralnih skenera

Usvajanje intraoralnih skenera (IOS) od strane zubara i laboratorija nastavlja da raste. Prodiranje IOS-a u SAD-u, nordijskim zemljama i Australiji sada je na preko 50%, pri čemu 33% svih slučajeva u laboratorijama u SAD-u počinje sa intraoralnim skeniranjem.

Većina korisnika intraoralnih skenera smatra svoj skener efikasnim rješenjem za digitalne otiske, ali mnogi veruju da će tehnološki razvoj skenera uskoro transformisati način rada i prakse stomatologije.

Smole za 3D štampanje pokreću promjene

Pored intraoralnih skenera, 3D štampači su takođe veoma popularna oprema. Pravi preokret, međutim, predstavlja materijal za 3D štampanje. Svakog mjeseca se objavljuju nove i poboljšane dentalne smole.

U 2023. godini, vidjeli smo proboj u materijalima za 3D štampane proteze. Ove godine ćemo nastaviti da gledamo napredak u materijalima za privremene i trajne krune koje se štampaju. Rješenja koja trenutno izazivaju najviše uzbuđenja su Dentsply Sirona Lucitone i SprintRay materijali za krune.

Digitalno iskustvo potrošača

Svi smo upoznati sa besprijekornim digitalnim iskustvom potrošača putem aplikacija na pametnim telefonima ili prilikom kupovine online. Stomatološki pacijenti očekuju isto to digitalno iskustvo, ali isto tako i stomatolozi kada komuniciraju sa svojom laboratorijom i drugim partnerima u tretmanu.

Primjetno je da se intraoralni skenovi, rendgenski snimci i simulacije tretmana sve više koriste za uključivanje pacijenata u proces – posebno tokom prvog pregleda. Pružanje pacijentima simuliranog ili interaktivnog predloga tretmana sve više će postajati standardne prakse.

Dolazak oblaka i platformi

Jedan od najjačih trendova u tehnologiji je premještanje podataka i softvera u oblake kako bi se omogućio pristup sa bilo kog uređaja i sa bilo kog mjesta. U budućnosti ćemo vidjeti da se mnogi jednostavni stomatološki zadaci sprovode pametnim telefonima, omogućavajući profesionalcima da rade sa bilo kog mjesta.

Vodeće stomatološke tehnološke kompanije i dalje ulažu značajna sredstva u platforme za upravljanje digitalnom stomatologijom, a zaista otvorene platforme će nastaviti dobijati značajnu prednost u odnosu na zatvorena rešenja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -