fbpx
NaslovnaSavjetiPet savjeta koje ne bi trebalo da ignorišete za zdravlje vaših zuba

Pet savjeta koje ne bi trebalo da ignorišete za zdravlje vaših zuba

- Advertisement -

Čini se da tek kada se nešto desi našim zubima počinjemo ozbiljno da shvatamo savjete stomatologa. Ne postoji dobar razlog zašto je to tako osim naše ljenjosti i nebrige. Uvijek je bolje spriječiti nego liječiti, pa je tako i sa zdravljem vaših zuba. Već ste hiljadu puta čuli da treba da perete zube bar tri puta dnevno i redovno koristite konac, ali postoje i neke manje poznate činjenice o ishrani i higijeni koje su relevantne za zdravlje vaših zuba. U nastavku ćemo vam otkriti neke od njih…

Nemojte prati zube odmah nakon obroka
Vrlo je lako oštetiti zubnu gleđ na ovaj način, posebno ako koristite četkicu sa tvrđim vlaknima. Neposredno nakon što jedete, zubna gleđ postaje malo mekša pa iz tog razloga stomatolozi preporučuju da operete zube tek 30 do 40 minuta poslije obroka.

Kafa nije prijatelj vaših zuba
Svi volimo kafu, ali to ne mijenja činjenicu da ona nije dobra za zdravlje naših zuba, posebno kada je konzumiramo sa šećerom. Takođe je problematično što dugo pijemo jednu šolju ovog napitka. Jasno nam je da je kafa postala čitav ritual u kome uživamo svako jutro na poslu ili u kafiću sa prijateljima, ali bi za naše zube bilo bolje da je što brže popijemo.

Pri posjeti bazenu bi trebalo da budete oprezni

Nećemo vam reći da lišite sebe zadovoljstva plivanja. Uostalom, ova aktivnost je zdrava za vaš organizam. Ipak, postoji jedan problem. Voda u bazenima sadrži hemikalije za dezinfekciju koje su veoma loše za vaše zube. Iz tog razloga, izbjegavajte bazene bar ljeti, kada imate mogućnost da plivate u slanoj i slatkoj vodi.

Pasulj je samo za one sa zdravim zubima
Ako imate karijes, recite zbogom pasulju. Naime, ova namirnica posjeduje protein koji izaziva nekontrolisanu diobu ćelija i može da dovede do ozbiljnih infekcija.
Nipošto ne stavljajte pirsing na jezik
Zubi i desni su podložni oštećenjima kada nosite nakit na svom jeziku, a da ne pričamo o infekcijama. Najbolje bi bilo da zaboravite na ovaj način ukrašavanja svog tijela.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -