NaslovnaSavjetiPet razloga zbog kojih se zubi najčešće pomjeraju

Pet razloga zbog kojih se zubi najčešće pomjeraju

- Advertisement -

Može se desiti da nam se zubi tokom godina pomjeraju. Uglavnom se to dešava postepeno, tako da se to teško primjećuje. Zašto se to dešava? Najjednostavniji odgovor je da nam zubi nisu trajno fiksirani na vilicu, pa su skloni pomjeranju tokom vremena. Zube na mjestu drže desni, vilice i vezivna tkiva koja se nazivaju parodontalni ligamenti. Svaki događaj ili stanje koje utiče na to kako ovi dijelovi drže zube na mjestu, mogli da dovedu do pomjeranja zuba, prenosi „Redlands dental“. Oni su naveli nekoliko razloga koji su najčešći uzroci pomjeranja zuba.

Godine
Kako starimo, naše tijelo se mijenja, a isto važi i za naše zube, vilice i usta. Bilo da se radi o prirodnom habanju ili prorjeđivanju cakline kako starimo, zubi postaju skloniji „kretanju“. Što su nam više zubi i potporne strukture istrošene, mogu manje izdržati sile stalnog grickanja i žvakanja. Zbog toga se mogu pomjerati sa svojih „originalnih“ mjesta.
Genetika
Ne možemo se boriti protiv gena sa kojima smo rođeni. Ako vaši geni kažu da će vam se zubi pomjeriti kasnije u životu, vjerovatno neće biti ravni kao što su sada. To je jednostavno priroda genetike. Oni koji imaju tendenciju pomjeranja zuba, vjerovatno će vidjeti kako se njihovi zubi pomjeraju tokom vremena, čak i ako su se vrlo dobro brinuli o zubima.

Brušenje
Brušenje ubrzava habanje zuba i može oštetiti okolna tkiva. Ovo može uticati na stabilnost zuba i učiniti ih sklonijim pomjeranju. Brušenje, takođe, neprestano pritišće vaše vilice, što stvara dodatni pritisak na zube.
Bolesti desni
Naše desni su jedan od glavnih dijelova koji drže zube na mestu. Ako su slabi ili upaljeni, stabilnost zuba biće ugrožena. Bolest desni je vodeći uzrok gubitka zuba kod odraslih, a može uzrokovati da vam se desni odvoje od zuba. To smanjuje podršku i stabilnost koje pružaju, što može dovesti do toga da se zubi postepeno pomjeraju. Ako se ne liječi, to bi moglo dovesti do toga da vaši zubi budu labaviji prije nego što, eventualno, ispadnu.

Trauma/povreda
Ponekad udarac u glavu ili lice može oštetiti okolna tkiva zuba ili ošteti zub ili zube. Kada se to dogodi, neki se zubi mogu biti „isključenima“, jer su se pomjerili. Iako povreda glave možda nije potpuno izbacila zube, to bi moglo da ih pomjeri iz položaja, što bi se vremenom moglo pogoršati.
Savjet
Dobra vijest je da možete da držite zube na mjestu što je više moguće uz pomoć svog stomatologa. Kvalifikovani stomatolog može procijeniti bilo kakve pokrete zuba i pružiti najbolje opcije da spriječi ili uspori pomjeranje zuba. Takođe, mogu da identifikuju stomatološke probleme poput bolesti desni u ranim fazama i tako spriječe dalje oštećenje. Ovo je jedan od razloga zašto su redovne posjete stomatologu jako važne – mogu da liječe problem na zubima ili desnima prije nego što se problem pogorša.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -