fbpx
NaslovnaSavjetiPet razloga zašto vas mogu boljeti zubi: karijes nije jedini uzročnik

Pet razloga zašto vas mogu boljeti zubi: karijes nije jedini uzročnik

- Advertisement -

Kod karijesa, bol zuba se obično javlja na slatku ili kiselu hranu, ali on nije jedini uzročnik zbog kojih vas zubi mogu boljeti, a koji upućuju da svakako treba da posjetiti stomatologa.
Infekcija desni
Razne bakterije mogu izazvati upalu zubnog mesa koja je poprilično bolna, pogotovo ako se u međuvremenu stvore gnojni „džepići“ oko zuba. Stomatolog će vam očistiti te džepove i propisati antibiotik koji će zaliječiti infekciju.

Patite od noćnog bruksizma
To je naziv za nesvjesno škrgutanje, škripanje ili stiskanje zubima koje je često uzrokovano stresom. Ova pojava može izazvati oštećenje zuba i bol, pogotovo ako je svakodnevna. Stomatolog će vam u tom slučaju preporučiti posebnu plastičnu navlaku koja sprječava trošenje zubnih ploha.
Imate infekciju sinusa
Tokom sezone gripe ili sezone alergija može vas pogoditi infekcija sinusa. Korijen određenog zuba ponekad se može nalaziti u velikoj blizini sinusa pa pritisak na sinuse, tj. bol u njima osjećamo i kao bol u zubima. Umjesto stomatologa u tom slučaju liječiće vas vaš doktor porodične medicine uz pomoć lijekova za smanjivanje otečenosti nosne sluznice ili antibiotika ako je infekcija ozbiljnija. Zapamtite da je svaka bol u zubima jedan od znakova da morate kod stomatologa, a on će vas uputiti na dalje pretrage kada shvati da nemate problem stomatološke prirode.

Prejako četkate zube
Zbog ove navike dolazi do povlačenja i oštećenja zubnog mesa. Korijen zuba tada postaje izloženiji hrani, ostalim „podražajima“ i bakterijama, a samim tim i osjetljiviji, pa možete osjetiti bol kada pijete hladna pića ili jedete određenu hranu. Stoga zaboravite na „agresivno“ četkanje, pogotovo ako koristite jako tvrde četkice.
Imate napuknuti zub
Zub može napuknuti zbog mnogo razloga – uslijed druge povrede, kada zagrizete nešto tvrdo i u mnogih drugim situacijama. U tom slučaju možete osjetiti bol prilikom žvakanja hrane ili konzumiranja hladne tekućine. Iako je reakcija vrlo slična onoj kod pojave karijesa, ipak se radi o jednostavnijem problemu i zub samo treba pravilno zatvoriti kako se pukotina ne bi proširila. (www.azra.ba)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -