Naslovna Savjeti Pet najvećih grešaka koje pravimo prilikom pranja zuba

Pet najvećih grešaka koje pravimo prilikom pranja zuba

Prvo i osnovno pravilo koje garantuje blistav i lijep osmijeh je pravilna higijena usne šupljine, pri čemu se podrazumijeva redovno pranje zuba. Ukoliko se pridržavate pranja zuba nakon svakog obroka, ono nema nikakav učinak kršite li osnovna pravila o njezi zuba. Naime, svi smo skloni ponajviše zbog navike da pravimo pet grešaka koje nam remete sjajan efekt blistavih zuba.

Korišćenje pretvrdih četkica
Korijen zuba prekriven je supstancom koja je daleko tanja od cakline, a tvrde četkice, tačnije vlakna mogu iritirati desni, što povećava osjetljivost zuba i uzrokuje stvaranje mrlja na zubima. Kako bi spriječili oštećenje i povlačenje desni, stomatolozi preporučuju četkice sa tankim, mekanim, a gustim vlaknima.
Prejak pritisak četkicom
Uvijena vlakna četkice tokom pranja najbolji su dokaz kako ste sa pritiskom po zubima pretjerali. Posljedice takvog pranja su preosjetljivost i povlačenje desni. Naslage će, naime, sa lakoćom ukloniti pravilno kružno pranje zuba jer iako ljepljive, naslage na zubima nisu tvrdokorne.

Kršenje dvominutnog pravila o pranju
Čak 90 posto odraslih osoba potroši manje od 60 sekundi za osnovnu higijenu zuba što nije, naglašavaju stomatolozi, dovoljno niti za prodiranje do prvog sloja naslaga. Kako bi si olakšali pridržavanje dvominutnog pravila zamislite usnu šupljinu podeljenu na četiri dijela – gore, dole, lijevo, desno, svakom od njih posvetite 30 sekundi i imajte na umu da vrijeme teče sporije kad radimo nešto dosadno.
Ne obraćamo pažnju na jezik
Ne zaboravite da se na jeziku nakon svakog zalogaja i gutljaja talože naslage čime se stvara podloga za bakterije, a one izazivaju karijes i loš zadah. Stoga prilikom pranja zuba određenu pažnju posvetite jeziku nježnim pokretima četkicom po površini. Bar jednom nedeljno direktno na jezik nanesite tanak sloj paste za zube, ostavite pola minuta i isperite usta.

Četkicu čuvamo zatvorenu u kutiji
Stavljanje četkice u plastičnu kutiju, inače namijenjenu za držanje u toaletnoj torbici prilikom odlaska na put, najgore je što možete priuštiti svojoj usnoj šupljini i zubima. Iako smo mišljenja da će kutija površinu četkice sačuvati od mikroba, događa se upravo suprotno. Vlažno područje pogoduje razmnožavanju bakterija koje se upravo nakon pranja nalaze kao ostaci od prljavština na četkici.

- Advertisment -

POPULARNO

Zašto stomatološke ordinacije moraju imati društvene mreže – vodič za digitalni marketing

Bez obzira kojim se poslom odnosno biznisom bavite, ulaganje u marketing, posebno digitalni je neophodan. Nije dovoljno imati samo kvalitetan „proizvod“, jer...

Biodentaplast vizili – estetika i funkcionalnost

Savremeni način života se odražava na sve aspekte ljudske ličnosti. Ubrzan tempo, stres na radnom mjestu i ekonomski momenat diktiraju životne navike...

Doktori iz ordinacije “Simić Dent” odgovaraju na pitanja čitalaca

Na pitanja čitalaca našeg portala, ove nedelje odgovorali su doktori iz ordinacije „Simić Dent“ iz Banjaluke.Par mjeseci nosim mobilni ortodontski aparat i...

Evo kako sačuvati zube i zadržati savršen osmijeh

Lijep osmijeh i zdravi zubi najbolji su ukras na licu svake osobe. Međutim, osim estetskih benefita, zdravlje zuba je direktno ili indirektno...
- Advertisment -