NaslovnaSavjetiPet najčešćih razloga za krvarenje desni

Pet najčešćih razloga za krvarenje desni

- Advertisement -

Ako ste primijetili krv nakon pranja zuba ili čišćenja koncem, nemojte paničiti. Postoji nekoliko razloga zašto vaše desni mogu krvariti.

Saznajte o uobičajenim uzrocima krvarenja desni nakon pranja zuba i kada da posjetite svog stomatologa.

Šta uzrokuje krvarenje desni?

Postoji nekoliko razloga zašto vaše desni mogu krvariti. Neki uzroci su teži od drugih. Možete spriječiti i krvarenje desni, uz odgovarajuću oralnu higijenu, uključujući redovne preglede kod zubara. Evo nekih uobičajenih uzroka krvarenja desni, a mi ćemo ih detaljno opisati u nastavku:

  • Gingivitis
  • Ljekovi
  • Promjene u rutini higijene zuba
  • Četkanje ili čišćenje koncem previše energično ili sa prevelikim pritiskom
  • Gingivitis u trudnoći

1. Gingivitis

Gingivitis može izazvati otečene, osjetljive, a ponekad i krvave desni tokom pranja. Gingivitis je prva faza parodontalne bolesti, takođe poznata kao bolest desni. Kada se plak na zubima i na liniji desni ne ukloni četkanjem i koncem, može inficirati desni. Dobra vijest je da je gingivitis reverzibilan tretmanom kod vašeg stomatološkog higijeničara i stomatologa.

Glavni uzrok gingivitisa je nepravilna oralna higijena. Ako se ne riješi, gingivitis može napredovati u parodontalnu bolest. Dobra vijest je da možete spriječiti ovaj ishod liječenjem čim se pojave rani znaci gingivitisa.

Ako je vaš stomatolog dijagnostikovao gingivitis, treba da budete svjesni da gingivitis može uticati na druga zdravstvena stanja. Prema Američkoj akademiji za parodontologiju, dijabetes je faktor rizika za oboljenje desni. Neki ljudi mogu imati potencijalnu vezu između bolesti desni i drugih teških zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca i moždani udar.

2. Ljekovi

Ljekovi za razređivanje krvi takođe su mogući uzrok krvarenja desni. Ljekovi za razređivanje krvi smanjuju sposobnost zgrušavanja krvi, što može dovesti do krvarenja. Obavijestite svog stomatologa i ljekara o svom iskustvu i ljekovima koje uzimate tokom redovnih pregleda. Ako krvarenje postane ozbiljnije, odmah se obratite svom ljekaru.

3. Promjene u vašoj rutini njege zuba

Ako ranije niste redovno koristili zubni konac, vaše desni bi mogle početi da krvare između zuba kada počnete da koristite konac. Ovo b trebalo prestati u roku od nedelju dana uz redovnu njegu. Ako nije, obratite se svom stomatologu da zakažete termin jer to može biti znak gingivitisa.

Upotreba četkice za zube sa čvrstim vlaknima takođe može dovesti do krvarenja desni. Pređite na četkicu sa mekom ili srednjom dlakom i razgovarajte sa svojim zubnim higijeničarem o tome koja četkica za zube je prava za vas na sledećem pregledu.

4. Previše snažno četkanje ili čišćenje koncem

Možda ćete primijetiti krvarenje ako čistite koncem ili četkate previše energično. Ali nemojte odustati od ove prakse – i čišćenje koncem i četkanje su kritični za oralno zdravlje. Uvjerite se da koristite četkicu za zube sa mekim vlaknima i nježniji dodir. Krvarenje bi trebalo da prestane u roku od nedelju dana.

5. Gingivitis u trudnoći

Trudnice mogu imati otečene desni i krvarenje tokom pranja zuba. Američko udruženje za trudnoću ovo naziva „gingivitisom u trudnoći“. Hormoni mogu promijeniti odgovor tijela na bakterije koje izazivaju bolesti desni, izazivajući upalu. Odlazak kod zubara i održavanje zubne higijene, redovno pranje zuba i svakodnevno čišćenje koncem mogu pomoći u sprečavanju pogoršanja upale desni i krvarenja.

Krvarenje desni možete ispraviti pravilnom oralnom higijenom pomoću četkice sa mekim vlaknima i nežne tehnike čišćenja koncem. Pratite svoje stomatološke preglede kako biste spriječili gingivitis i teže stadijume bolesti desni.

Izvor: colgate.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -