fbpx
NaslovnaSavjetiŠta je perikoronitis – simptomi i način liječenja

Šta je perikoronitis – simptomi i način liječenja

- Advertisement -

Perikoronitis nastaje kada umnjaci ili zubi mudrosti nemaju dovoljno prostora da izrastu. Usljed nedostatka prostora za nicanje, površina umnjaka može manjim ili većim dijelom biti prekrivena desnima. Prostor između površine zuba i desni predstavlja slabu tačku zbog otežanog samočišćenja i održavanja oralne higijene, pa se na ovakvim mjestima često zadržavaju hrana i bakterije, što se manifestuje upalom desni različitog intenziteta, a bakterije koje se nakupe, mogu izazvati infekciju.

Simptomi
Simptomi mogu biti različiti kod pojedinaca u zavisnosti od težine infekcije. Hronični simptomi uključuju: tupu bol, blagu nelagodnost, loš ukus u ustima, oteklina desni na zahvaćenom području. Hronični simptomi često traju samo jedan do dva dana, ali ponavljaju tokom nekoliko meseci. Akutni simptomi obično traju tri do četiri dana i mogu da uključuju: jaka bol koja može uzrokovati gubitak sna, oticanje strane lica na kojoj je zub, bol pri gutanju, otekli limfni čvorovi ispod brade i groznica.
Koji su uzroci?
Perikoronitis se obično javlja kod ljudi u 20-im godinama, pri čemu je oko 81 odsto oboljelih stariji između 20 i 29 godina. Muškarci i žene imaju perikoronitis u jednakom broju. Postoje i neki najčešći uzroci i stanja povezani sa perikoronitisom: loša oralna higijena (ovo češće izaziva akutni perikoronitis), stres, trudnoća, infekcija gornjih disajnih puteva (ovo je uzrokovano virusom, često prehladom ili bakterijama, i utiče na nos, sinuse i grlo).

Dijagnoza
Stomatolozi često dijagnosticiraju perikoronitis tokom kliničke procjene. Stomatolog će dijagnostifikovati stanje ispitivanjem umnjaka i provjerom da li postoje znakovi i pojava perikoronitisa. Stomatolog će pogledati da li su desni upaljene, crvene, natečene… Takođe, će pregledati da li postoji oboljenje desni na zahvaćenom mjestu. Stomatolog, takođe, može da napravi rentgenski snimak da bi pregledao poravnanje umnjakai isključio druge moguće uzroke boli, kao što je propadanje zuba. Ako se dijagnoistifikuje perikoronitis, kreće se sa terapijom.

Koje su mogućnosti liječenja?
Kada stomatolog dijagnostificira perikoronitis, napraviće plan liječenja u skladu sa specifičnim potrebama pojedinca. Stanje se može teško liječiti, jer problem neće potpuno nestati sve dok zub u potpunosti ne izbije ili se ne izvadi. Ako osoba ima simptome koji su lokalizovani u predjelu oko zuba, stomatolog može da proba sledeće mogućnosti liječenja: temeljno čišćenje područja, uklanjanje ostataka hrane, isušivanje ako ima gnoja. Ako dođe do infekcije, tada će stomatolog propisati antibiotike, a pojedinac može uzimati druge lijekove za suzbijanje boli i smanjenje otoka, ali u dogovoru sa stomatologom. U mnogim slučajevima stomatolog može preporučiti uklanjanje zuba, posebno ako se radi o ponavljajućem problemu. Od vitalnog je značaja da se simptomi perikoronitisa liječe brzo da se infekcija ne širi i da se umanji rizik od komplikacija. Svako ko ima simptome perikoronitisa treba se obratiti svom stomatologu, što je prije moguće. Oni koji shvate da zubi mudrosti niču, ali nemaju simptome perikoronitisa, trebalo bi da, ipak, kažu svom stomatologu kako bi mogao da nadgleda nicanje i spriječio eventualne komplikacije.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -