NaslovnaSavjetiPerete li zube pravilno? Saznajte važna pravila za dentalnu njegu i higijenu

Perete li zube pravilno? Saznajte važna pravila za dentalnu njegu i higijenu

- Advertisement -

Pranje zuba većini ljudi nije među omiljenim aktivnostima, ali znajući da to moramo učiniti, jer nas o tome uče od djetinjstva, često obavimo zadatak površno, tako da zube operemo u nekoliko poteza. I tek kada se pojavi problem poput zubobolje i znamo da nas čeka posjeta stomatološkoj ordinaciji, počnemo da razmišljamo o važnosti redovne i pravilne dentalne njege. Nemojte čekati da vaši zubi i desni trebaju pomoć stručnog lica, već donesite dobru odluku i uvedite ispravnu rutinu dentalne njege. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta i pravila za blistav osmijeh i svjež dah:

Zamijenite četkicu za zube najmanje svaka tri mjeseca
Četkicu je važno mijenjati barem svaka tri mjeseca. To je prosječno vrijeme nakon kojeg se vlakna, koja imaju zadatak doprijeti u sve prostore između zuba i zubnog mesa i dobro ih iščetkati, istroše i postaju manje učinkovita. Ako imate osjetljive desni, birajte četkicu sa mekanim vlaknima i njome dobro, ali nježno izmasirajte zubno meso. Pasta za zube se nanosi na suvu četkicu i unosi u usta bez ovlaživanja.
Zubi se peru oko tri minuta kružnim pokretima
Četkajte zube barem dva puta dnevno otprilike tri minuta. Četkicu lagano prislonite dijelom na zube, a dijelom na zubno meso i pomjerajte je većinom kružnim pokretima tako da dlačice četkice budu pod uglom od 45 stepeni. Iščetkati treba sve dostupne površine – obrazne, jezične i grizne. Grizne se četkaju pokretima naprijed nazad. Stražnje plohe gornjih i donjih sjekutića četkaju se kružnim i pokretima gore dolje prednjom polovinom četkice. Posebnu pažnju treba posvetiti području vrata zuba uz zubno meso, jer su tu naslage najtvrdokornije i manje dostupne čišćenju. Tek kada su zubi očišćeni ispiru se vodom. Zube i zubno meso nikada ne treba četkati u smjeru gore-dolje i lijevo-desno, jer to može oštetiti zubnu caklinu te ubrzati nastanak karijesa i bolesti desni.

Pranje zuba tek pola sata nakon jela
Iako se možda čini neobično, ako želite zube oprati nakon jela, preporuka stomatologa je da to učinite pola sati nakon konzumiranja hrane i pića, kako bi se spriječilo oštećenje zubne cakline. Ovo pravilo posebno vrijedi ako je riječ o slatkoj i kiseloj hrani i energetskim i gaziranim sokovima. Slatka pića i kafu, takođe, izbjegavajte i nakon pranja zuba, barem pola sata. (rtl.hr)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -