NaslovnaSavjetiPerete li pravilno zube? Evo kako ćete to otkriti

Perete li pravilno zube? Evo kako ćete to otkriti

- Advertisement -

Kako je karijes još uvijek jedna od najčešćih bolesti usta i zauzima prvo mjesto među najraširenijim bolestima u svijetu, neophodno je pravilno prati zube dva puta na dan uz korištenje odgovarajuće četkice i paste za zube. Kako odabrati pravu četkicu? Pri odabiru četkicu važno je odlučiti se za onu koja ima mekana vlakna – soft ili ultra soft, a izbjegavati tvrda vlakna i tvrde gumene (silikonske) materijale jer može doći do oštećenja zubnog mesa i strukture unutar usne šupljine.

Kako se pravilno peru zubi? Najbolje bi bilo da pacijent u glavi podijeli usnu šupljinu na četiri dijela i krene od prve. Tehnike koje se najčešće kombinuju su metoda kružnog pokreta i tehnika iščetkavanja. Napomenimo da glava četkice te vlakna moraju biti pod uglom od 45 stepeni u odnosu na zub i zubno meso kako bi ušle unutar prostora između zuba i eliminisale preostale čestice hrane. Kod tehnike četkanja kružnim pokretima pazimo da u gornjoj vilici vlakna idu tako da masiraju zubno meso, dakle, pokreti su od zubnog mesa prema zubima.

Donja vilica zahtijeva suprotan pokret – od zubnog mesa prema gore. Kod tehnike iščetkavanja vilicu čistimo tako da četkicu povlačimo od zubnog mesa prema zubu i lagano iščetkamo. Kako da znamo jesu li zubi dobro oprani? Iako se često može čuti da pranje mora trajati oko tri minuta, to nije istina.

Nakon što operemo zube, možemo jezikom preći preko njih i tako detektovati ima li na njima još naslaga. Kroz rutinu ćete razviti osjećaj. Kada smo oprali zube, nastavljamo sa čišćenjem jezika na kojem ostaje velik broj bakterija. Učinite to četkicom ili gumom koja se nalazi na drugoj strani glave četkice. Isperite usnu šupljinu vodicom za ispiranje, očistite prostor među zubima koncem i proveli ste potpunu oralnu higijenu. (Vecernji.hr)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -