NaslovnaLiteraturaPatologija za studente stomatologije

Patologija za studente stomatologije

- Advertisement -

Udžbenik „Patologija za studente stomatologije“ autora prof. dr Sanje Milenković sadrži dvije cjeline koje su definisane kroz 18 poglavlja. Opštu patologiju čini šest poglavlja, a Specijalnu patologiju 12 poglavlja.

Tekst rukopisa prati sedam pojedinačnih i 103 kolažne fotografije, 20 šema i 20 tabela, praćeno sa 60 navoda literature. Autor je na osnovu sopstvenog iskustva, koristeći savremenu literaturu, na sistematičan i koncizan način, prikazao osnovne pojmove u patologiji.

- Advertisement -

Sadržaj
U dijelu Opšte patologije obrađeni su pojmovi u vezi sa: kratak istorijat patologije u svijetu i Srbiji, opis, značaj i protokol patohistološke laboratorije, pojmove etiologije i patogeneze, osnovne prilagođavanja ćelije i ćelijske smrti, zapaljenske i regeneratorne procese, procese vezane za hemodinamske i vaskularne poremećaje, kao i pojmove vezane za kancerogenezu.

U dijelu Specijalna patologija obrađene su patološke promjene po organskim sistemima. Kroz 12 poglavlja na sažet, sistematičan i razumljiv način opisana je patologija: krvnih sudova, kardiovaskularnog sistema, respiratornog sistema, digestivnog sistema sa pridruženim žlijezdama, jetrom i pankreasom, urinarnog sistema i sistemi ženskih i muških polnih organa, hematopoeznog sistema i krvi, endokrinih žlijezda, centralnog, perifernog nervnog sistema i mišića, kože, kostiju i mekih tkiva.

- Advertisement -

Poglavlja udžbenika Patologija za studente stomatologije racionalno su sistematizovana po grupama bolesti. Pri opisu pojedinačne bolesti ritmično i uniformno su opisivani epidemiološki, patogenetski i klinički podaci.

Opisi u vezi sa patologijom (makroskopski i mikroskopski) vidljivo su odvojeni boldiranim terminom „PATOLOGIJA“. Ključni parametri koji su neophodni za razumijevanje odnosa makroskopskog i mikroskopskog odstupanja od normalnog izgleda su regularno opisani i jasno navedeni.

Tekst opisa napisan je na jednostavan i razumljiv način, što je pogodno, s obzirom na, očekivani prosečni nivo znanja ciljne grupe. Pojedini entiteti su opisani na zanimljiv način u vidu poređenja sa nepatološkim i nemedicinskim terminima što doprinosi lakšem pamćenju gradiva

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -