fbpx
NaslovnaSavjetiPaste za zube sa aktivnim ugljem za izbjeljivanje su sve popularnije

Paste za zube sa aktivnim ugljem za izbjeljivanje su sve popularnije

- Advertisement -

Paste za zube sa aktivnim ugljem su trenutno jedan od najtraženijih dentalnih proizvoda, a novo istraživanje objavljeno u “Britiš dental žurnalu” pokazalo je da one mogu da povećaju rizik od abrazije zuba, doprinesu pojavi karijesa i da zapravo ne izbjeljuju zube. Stručnjaci savjetuju da oni koji žele da probaju ovakve paste budu oprezni jer mnoge od njih ne sadrže fluor, koji je ključan saveznik u zaštiti zuba od karijesa. Analizirajući oko 50 pasti za zube sa aktivnim ugljem, naučnici su utvrdili da samo osam odsto njih sadrži fluor.

Istraživanje je pokazalo da je čak i u ovim pastama koje ga sadrže efekat fluora pod znakom pitanja, jer ga ugalj “poništava”. Na pastama koje su testirane tvrdi se da jačaju i izbjeljuju zube, imaju efekat detoksikacije, antibakterijska i antiseptička, kao i antigljivična svojstva, a stručnjaci kažu da nijedan od tih efekata zapravo nije dokazan. Gotovo sve testirane paste sa ugljem tvrde da izbjeljuju zube, ali stručnjaci kažu da se u ovim pastama ne nalazi dovoljna količina da bi zubi zaista bili bjelji. Vodeća autorka studija doktor Linda Grinvol savjetuje da dobro provjerite sastojke ovih pasti za zube, kako biste se uvjerili da sadrže fluor. Kalcijum i fosfat su, takođe, važni u pasti za zube, jer jačaju zubnu gleđ, dodaje ona.

-Nisu sve paste sa ugljem iste i neke od njih mogu da nanesu trajnu štetu zubima. Paste treba da sadrže fluor kako bi zaštitile zdravlje zube. Ipak, ono što najviše zabrinjava je to što svi dobri efekti ovih pasti, koji se reklamiraju, još uvek nisu dokazani – zaključuje doktorka Grinvol.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -