fbpx
NaslovnaZanimljivostiPas sa protezom postao hit na internetu

Pas sa protezom postao hit na internetu

- Advertisement -

WWW – Proteze su kod ljudi uobičajena pojava ali se rijetko mogu vidjeti i na životinjama. Upravo takav primjer smo pronašli na internetu i odlučili da ga podijelimo sa vama.

Vesli je mali retriver star šest mjeseci i već je slomio srca korisnika interneta širom svijeta. Zbog nesvakidašnjeg poremećaja zuba, njemu su ugradili protezu.

Naime malo kuče je od prvih dana života imalo problema sa zubima.

– Primjetila sam da mu zubi rastu na napred i nije mogao normalno ni da jede ni da se igra sa svojim igračkama – rekla je Moli Mor, vlasnica malog retrivera.

Na svu sreću Molin otac ima veterinarsku ordinaciju, u kojoj i ona radi u Mičigenu, i specijalista je za zube životinja.

– Vesli nije mogao da zatvori usta kako treba i teško je jeo. Izgubio je dosta na kilaži i bila sam zabrinuta za njegovo stanje – ističe Moli.

Džim Mor je pronašao jednostavno rešenje. Ugradio je protezu malom Vesliju.

– Obično se ne stavljaju proteze, ali u pitanju je posebno stanje koje se zove malokluzija – rekao je doktor Mor.

Malokluzija je nasljedni poremećaj u kome gornji i donji zubi ne pristaju tačno jedni na druge, jer zubi pri rastu zauzimaju abnormalan položaj i ne mogu nesmetano da obavljaju svoju funkciju. Ponekad je zbog malokluzije donja vilica pomjerena u odnosu na gornju, što stvara bolove u viličnom zglobu ili dovodi do njegovog oštećenja.

Vesliju je ugrađena proteza pod anestezijom i dobra vest je da će je nostiti samo nekoliko nedelja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -