NaslovnaSavjetiParodontoza – jedan od glavnih krivaca gubitka zuba

Parodontoza – jedan od glavnih krivaca gubitka zuba

- Advertisement -

Tokom cijelog dana konzumiramo namirinice različitog porijekla i PH vrijednosti, što mijenja i kiselost u našim ustima. Naša usna duplja je tada podložna razvoju mnogih bakterija i stvaranju zubnog plaka koji se zadržava kako na zubu, tako i na desnima.

Ukoliko se usta i zubi redovno ne čiste, dolazi do pojave karijesa i oticanja i krvarenja desni. Hronično krvarenje desni se poistovjećuje sa upalom desni, tj. gingivitisom, koji dovodi do još većeg problema – paradentoze. Paradentoza predstavlja hronično oboljenje tkiva (gingive), koje se nalazi oko zuba.

Foto: freepik.com

Ukoliko se stomatološki ne tretira, može doći do potpunog uništavanja parodontalnog tkiva, a to se uglavnom završi gubitkom zuba. Ovo oboljenje se može javiti u bilo kom životnom dobu, a nastaje kada desni počnu da se postepeno odvajaju od zuba. Tada se između korijena zuba i kosti u kojoj se zub nalazi stvara tzv. paradontalni džep.

Šta je to paradontalni džep?
Paradontalni džep predstavlja najvažniju fazu u nastanku parodontopatije. Javlja se kao posljedica razaranja tkiva između korijena zuba i kosti. Manifestuje se u vidu uvećanja prostora između korjenova dva susedna zuba. Ovu pojavu prate i otečene desni, koje su veoma osjetljive, bolne i na najmanji dodir krvare.

Ukoliko problem postoji duže vrijeme, na mjestu između zuba i desni može se javiti i kamenac, koji je tamne boje, a džepovi mogu biti i zagnojeni. Paradontalni džepovi nastaju usljed nedovoljnog održavanja oralne higijene, loših oralnih navika, hronične parodontopatije, ali i kao posljedica lošeg plombiranja zuba, loše urađene krunice ili nepravilnog položaja zdravog zuba.

Liječenje paradontalnih džepova
Da bi se pristupilo liječenju, prvo treba postaviti dijagnozu, a zatim izvršiti i stomatološki pregled. Postojanje paradontalnog džepa najbolje će potvrditi rendgenski snimak, na kome će se jasno vidjeti razorena kost između zuba. Liječenje zavisi od stadijuma u kome se paradontalni džepovi nalaze.

Da bi se ovaj problem uspješno sanirao, prethodno je potrebno pozabaviti se i drugim pratećim stanjima. Na početku je važno ukloniti zubne naslage i kamenac, a zatim i ublažiti i izliječiti gingivitis, tj. upalu desni. Najbolji rezultati se postižu primjenom medikamenata i preparata, koje vam preporuči stomatology. Zatim slijedi čišćenje paradontalnih džepova, koje podrazumijeva uklanjanje oštećenog tkiva.

To se postiže upotrebom različitih odgovarajućih instrumenata. Ukoliko je potrebno, može se izvršiti i hirurška intervencija, kojom se uklanjaju sve promjene u parodontalnom tkivu. Pravilno i redovno održavanje oralne higijene je izričito važno tokom primjene terapije, ali i nakon liječenja, da se problem ne bi vratio

Foto: espreso.rs
Foto: espreso.rs

Kako spriječiti pojavu paradontalnih džepova?
Da biste spriječili nastanak parodontopatije i paradontalnih džepova, najosnovniji je redovni odlazak i pregled kod stomatologa, na svakih šest mjeseci. Redovno uklanjajte zubni kamenac i naslage, kao preventivu nastanka oralnih oboljenja. Ukoliko niste sigurni, stomatolog će vam objasniti šta podrazumijeva pravilno čišćenje zuba i desni, kao i koje preparate koristiti i koliko često.

Ukoliko imate karijes, obavezno ga izliječite, a stare plombe zamijenite. To važi i za zubne krunice, mostove ili proteze koje vam ne odgovaraju i iritiraju desni. Kako je i pravilna ishrana bitna, trudite se da unosite što više svježeg voća i povrća i izbjegavate industrijske prerađevine.

Izvor: Akter

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -